zaterdag, 12. december 2015 - 9:40 Update: 12-12-2015 11:17

Nederland en België betaalden om WK 2018 binnen te halen, KNVB start eigen onderzoek

Nederland en België zouden geld hebben geboden voor WK 2018, KNVB start eigen onderzoek
Foto: Fifa
Amsterdam

Uit documenten die in handen zijn van de Volkskrant blijkt dat Nederland en België in 2009 een Afrikaanse stemmenronselaar hebben betaald voor hulp bij het binnenhalen van het WK voetbal van 2018.

Amadou Diallo uit Guinee kreeg minstens 10.000 euro van het biedingsteam. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag. Volgens de krant was Amadou Diallo de rechterhand van Mohammed Bin Hamman, het voormalig bestuurslid van de Fifa die in 2012 levenslang werd geschorst voor omkoping. Bin Hamman stemde eind 2010 over de inmiddels onstreden toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Om Qutar aan het WK van 2022 te helpen kocht Diallo Afrikaanse bondsvoorzitters om. Dat was in dezelfde periode. De gedragsregels van de Fifa schrijven uitdrukkelijk voor dat mensen die aan Fifa-bestuurders gelieerd zijn, geen geld van bidteams mogen ontvangen.

De Belgische voetbalbond KBVB erkent tegenover de krant dat er 10.000 euro is betaald aan Diallo. Echter, het geld zou zijn bedoeld voor reiskosten en gepresenteerd lobbywerk en niet om stemmen te kopen.

Reactie KNVB

In een reactie op de berichtgeving in de Volkskrant schrijft de KNVB op de website dat de bond een eigen onderzoek is gestart waarin alle documenten rondom de procedure van het WK-bid grondig worden doorgelicht.

Harry Been, voormalig secretaris-generaal van de KNVB en bestuurslid van de stichting WK Kandidatuur 2018, zegt in een reactie: 'Ik kan me niet herinneren dat wij in de stichting WK Kandidatuur 2018 ook maar iets onreglementairs voorbij hebben zien komen. De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken, met relatief beperkte middelen wellicht, met veel inzet en enthousiasme en met een goed, doorwrocht plan. Wie zich de beelden van toen voor de geest haalt, zal geloven dat het ook echt zo gegaan is.'

Categorie:
Provincie: