dinsdag, 15. december 2015 - 14:24 Update: 15-12-2015 14:26

OM eist celstraffen tegen knuffeldieven

OM eist celstraffen tegen knuffeldieven
Foto: Archief EHF
Zwolle

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen twee vrouwen van 32 en 25 jaar uit Amsterdam. Dit meldt het OM dinsdag.

Ze worden verdacht van winkeldiefstal, zakkenrollen en knuffeldiefstal van pinpassen waarmee ze duizenden euro’s van de bankrekeningen van hun slachtoffers haalden.

Winkeldiefstal

De zaak kwam aan het licht toen de twee vrouwen op 1 juli 2014 op heterdaad werden betrapt bij een winkeldiefstal in Ommen. De spullen die in hun auto werden gevonden bleken afkomstig van diefstallen op dezelfde dag in Rijssen. Op beelden van beveiligingscamera’s in het hele land zijn de vrouwen herkend en daardoor worden ze verdacht van meerdere diefstallen.

Knuffeldieven

De twee verdachten kozen volgens de officier van justitie hun slachtoffers zorgvuldig uit. Het ging vooral om kwetsbare ouderen, die ze bijvoorbeeld omhelsden of afleidden en zo hun pinpas afhandig maakten. Daarna pinden ze voor duizenden euro’s van de bankrekeningen van de gedupeerden. 

De officier van justitie: "Met stijgende verontwaardiging heb ik het omvangrijke dossier gelezen waaruit blijkt dat beide dames zeer geslepen en op grote schaal argeloze ouderen hebben beroofd van grote geldbedragen. Op laffe en beschamende wijze is misbruik gemaakt van het vertrouwen in de medemens dat deze generatie nog had." De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet over 14 dagen uitspraak.

Categorie:
Provincie: