dinsdag, 5. januari 2016 - 17:04 Update: 06-01-2016 13:22

'Schadevergoeding van 60.000,- euro voor brandweerman om asbest'

'Gemeente Ede moet oud-brandweerman schadevergoeding betalen'
Foto: MV
Ede

Een brandweerman heeft van de gemeente Ede een schadevergoeding gekregen van ruim 60.000 euro. De vrouw van de brandweerman overleed in 2010 aan de gevolgen van asbestkanker. Zij zou bloot zijn gesteld aan de gevaarlijke stoof door het werk van haar man.

Volgens Omroep Gelderland stelde men in 2009 de gemeente al aansprakelijk voor de ziekte van de vrouw. De brandweerman, die inmiddels gepensioneerd is, trad in 1979 bij de brandweer in Ede in dienst. De advocaat van de brandweerman zegt dat het lastig was te bewijzen dat het asbest was die bij branden was vrijgekomen bij de vrouw de ziekte heeft veroorzaakt.

De advocaat van het slachtoffer is het wel gelukt om aannemelijk te maken dat zij de ziekte in de kazerne heeft opgelopen. De vrouw zou meerdere keren de kazerne hebben bezocht en bij het schoonspuiten van de remvoeringen van de brandweervoertuigen zou er asbest zijn vrijgekomen. 'Daar waren voor zover ik weet tientallen mensen werkzaam, iedereen werd er permanent blootgesteld aan asbest. Dat mijn cliënt niet ziek is geworden en zijn vrouw wel is een kwestie van pech en geluk', aldus de advocaat.

De gemeente Ede wees de aansprakelijkheid in eerste instantie van de hand. De rechtbank vond dat de gemeente Ede te weinig maatregelen om het blootstellen aan asbest te voorkomen.  De uitspraak door de rechtbank werd al in oktober 2015 gedaan, maar is pas recent gepubliceerd. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: