woensdag, 13. januari 2016 - 11:35 Update: 13-01-2016 11:42

Hennepkwekerij in uitgegraven kruipruimte

Hennepkwekerij in uitgegraven kruipruimte
Foto: Archief FBF.nl
Ravenstein

Dinsdag werden in twee woningen in de gemeente Oss hennepkwekerijen aangetroffen, waarbij drie verdachten zijn opgepakt. Met name een ondergrondse kwekerij in een huis aan de Herpense Sint Sebastianusstraat viel op.

Omdat de politie was gebleken dat er mogelijke sprake was van hennepkweek in de woning aan de Sint Sebastianusstraat, stelde zij een onderzoek in.  Zowel in de woning als in de schuur werd op het eerste oog  niets aangetroffen. Agenten bleven echter nabij de achterdeur een sterke  hennepgeur ruiken en na wat nader onderzoek vonden ze een afvoerbuis onder een houten terrasdeel. Deze afvoer bleek te zijn verbonden met een ondergrondse kwekerij, die alleen bereikbaar was nadat in de woning een deel van de laminaatvloer was verwijderd. In de  flink verdiepte kruipruimte stonden 400 hennepplanten.  De stroom voor de kwekerij werd illegaal buiten de meter om afgetapt. Op de bovenverdieping troffen politiemensen een 31-jarige man zonder vast woonadres aan, die zich had verstopt onder een bed. Hij zit vast. De huurder van de woning wordt later verhoord. Zij loopt grote kans uit haar woning te worden gezet.

Ravenstein

In de Mgr. Borretlaan vond de politie dinsdag totaal 520 hennepstekken in een kwekerij, die over drie slaapkamers was verdeeld. Ook hier werd de stroom gestolen. De aanwezige bewoners, een man en een vrouw, werden aangehouden en op het politiebureau verhoord. Daarna zijn ze weer vrijgelaten maar ze zullen zich waarschijnlijk later voor een rechter moeten verantwoorden. De kwekerij werd ontmanteld.

Risico's en schade

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Vermenging onder- en bovenwereld

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Dergelijke criminele organisaties schuwen geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: