donderdag, 14. januari 2016 - 19:26 Update: 15-01-2016 8:58

Van der Steur biedt Maat excuses aan

Excuses van Van der Steur, eerherstel voor MH17-onderzoeker
Foto: YouTube
Den Haag

Minister Van der Steur heeft zijn excuses aangeboden aan forensisch expert professor George Maat. Maat, die bijna 300 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 identificeerde, is in ere hersteld door de minister.

Vorig jaar werd professor Maat uit het identificatieteam van vlucht MH17 gehaald, omdat hij een lezing had gegeven over de identificatie van de slachtoffers. Volgens RTL Nieuws werden daarbij ook lichaamsdelen van de slachtoffers getoond. Minister Van de Steur haalde Maat toen direct uit het identificatieteam en noemde het 'buitengewoon ongepast en smakeloos' dat Maat voor studenten van de Universiteit Maastricht een lezing had gegeven over zijn onderzoek naar MH17-slachtoffers. Maat toonde echter later op basis van onderzoek aan dat hij niets fout had gedaan.

Donderdagmiddag spraken de patholoog-anatoom George Maat en de minister met elkaar. Na afloop stelde de minister in een verklaring: 'Professor Maat en ik hebben elkaar vanmiddag uitgebreid gesproken. Achteraf bezien heb ik me teveel door emotie laten leiden en het was beter geweest als ik me zakelijker had uitgelaten. Ik heb mijn excuses aan professor Maat aangeboden en die heeft professor Maat  aanvaard.' Dit schrijven meerdere media donderdag.

Van der Steur bood niet alleen zijn excuses aan, hij benadrukte ook dat hij 'veel  waardering' heeft voor de inzet en expertise van de patholoog-anatoom. Daar zal de politie in de toekomst opnieuw een beroep op doen. Maat heeft aangegeven daartoe bereid te zijn en beschouwt de verklaring als 'voldoende eerherstel'.  Echter, vorig jaar pleitte een politierapport uit juni Maat al zo goed als vrij.  Maar minister Van der Steur lakte grote delen van dit rapport zwart, voordat hij het naar de Tweede Kamer zond. Maat mocht het rapport inzien, schreef het over en stuurde het naar journalisten. Zo werd het  rapport tocht nog openbaar.

In het politierapport staat dat Maat niets expliciet te verwijten valt, omdat diverse leden van het MH17-identificatieteam vergelijkbare lezingen hebben gegeven. Het was 'gewoonterecht'.