dinsdag, 9. februari 2016 - 21:21 Update: 09-02-2016 21:36

OM eist 4 jaar cel tegen Amsterdamse dealer witte heroïne

OM eist 4 jaar cel tegen Amsterdamse dealer witte heroïne
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Amsterdam een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar geëist tegen de 34-jarige man die in februari 2015 in Amsterdam verdovende middelen heeft verkocht aan drie Deense toeristen. Dit meldt het OM dinsdag.

'Hij verkocht de verdovende middelen als cocaïne, terwijl het in werkelijkheid om witte heroïne bleek te gaan. De man wordt verdacht van poging doodslag op de drie Denen. Daarnaast wordt hij verdacht van drugshandel en wordt hem verweten schadelijke stoffen te hebben verkocht zonder de koper te waarschuwen', aldus het OM. 

Drie Deense toeristen

De drie Denen zijn vrijwel direct na het gebruik van de witte heroïne onwel geworden. Ze werden direct per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar zij konden worden behandeld. Zonder dat snelle medische ingrijpen waren de drie Deense toeristen waarschijnlijk aan een overdosis overleden. 

De beelden van de verkoop van de drugs aan de Denen zijn op 17 maart 2015 in Opsporing Verzocht getoond. Op 4 april heeft de verdachte zich bij de politie gemeld omdat hij zichzelf op de beelden had herkend. De man is toen direct aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. 

De man werd aanvankelijk ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van de drie jonge Britten die in het najaar van 2014 in Amsterdam waren overleden na het gebruik van heroïne en voor het onwel worden van negen anderen. Vandaag heeft de officier van justitie, net als tijdens een eerdere pro formazitting, aangegeven daarvoor onvoldoende bewijs te hebben. 

Geen van de zes getuigen die aan een fotoconfrontatie hebben meegewerkt heeft de verdachte herkend. Weliswaar is uit onderzoek komen vast te staan dat de aan de Britten verkochte witte heroïne zeer waarschijnlijk van dezelfde partij afkomstig was als de witte heroïne die aan de Deense toeristen is verkocht, maar dat is onvoldoende als bewijs. 

De officier is tot de strafeis van vier jaar gekomen omdat de man wist dat er gedurende die periode in Amsterdam witte heroïne als cocaïne werd verkocht. Hij was op de hoogte van de gevaren en heeft desalniettemin `het aanmerkelijke risico' genomen. 

De officier daarover in haar requisitoir: 'De verdachte had er rekening mee moeten houden dat het geen cocaïne was. Door verdovende middelen te verkopen zonder dat verdachte wist wat het was, wat de samenstelling was en zonder dat hij goed op de hoogte was waar het vandaan kwam en wat de schadelijke werking was, heeft hij het risico aanvaard dat hij witte heroïne aan de slachtoffers verstrekte.'

Categorie:
Provincie: