vrijdag, 12. februari 2016 - 21:17 Update: 12-02-2016 21:20

12 Jaar en TBS geëist voor moord bij theehuis Hengelo

12 Jaar en TBS geëist voor moord bij theehuis Hengelo
Foto: Archief EHF
Almelo

Vrijdag heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS geeist tegen een 57-jarige man uit Hengelo. De verdachte zou op 27 december 2014 bij het Turkse theehuis aan de Langerermaatweg in Hengelo een 50-jarige man uit Enschede door messteken om het leven hebben gebracht.

Er is nooit volledige duidelijkheid gekomen over de aanleiding tot de fatale steekpartij. Eerder op de avond hadden de verdachte en het latere slachtoffer, die elkaar kenden, een woordenwisseling over sigaretten. De verdachte zou daarna gedreigd hebben om de man iets aan te doen. Later kwam hij in het theehuis met een mes op de Enschedeër afgelopen. Mogelijk had hij het mes uit de keuken gepakt.

Op de binnenplaats kwam het vervolgens tot een confrontatie, waarbij voor de eerste keer werd gestoken. Omstanders die de verdachte probeerden tegen te houden, werden met het mes bedreigd en vluchtten weg. Daarna keerde de verdachte terug naar het slachtoffer en stak hem opnieuw. 

Op het lichaam zijn in totaal 24 snij- en steekverwondingen aangetroffen. Deze zijn, op een steekwond na, allemaal toegebracht nadat verdachte de getuigen had weggejaagd. Dit is volgens de officier van justitie een van de momenten waarop hij zich had kunnen beraden. Nu hij dat niet heeft gedaan, is er volgens de officier sprake van moord. ,,Uit de aard, omvang en locatie van de toegebrachte letsels is af te leiden dat verdachte koste wat kost gefocust moet zijn geweest op het doden van het slachtoffer.'' 

,,Verdachte heeft het slachtoffer op een uiterst gewelddadige en gruwelijke wijze van het leven beroofd. Hij heeft het slachtoffer - ik kan het niet anders noemen - afgeslacht'', aldus de officier van justitie in het requisitoir. ,,Verdachte heeft een groot en onherstelbaar leed veroorzaakt bij de nabestaanden van het slachtoffer. Dit leed is nauwelijks in woorden of in straf uit te drukken.'' 

Hoewel de verdachte niet mee wilde werken aan onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid, hebben de deskundigen wel een ernstige psychotische stoornis kunnen constateren. Gezien het gevaar op herhaling van geweldsfeiten, acht de officier het onverantwoord om de man op termijn onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. 

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging op zijn plaats. De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet op 26 februari uitspraak. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):