donderdag, 18. februari 2016 - 13:56 Update: 18-02-2016 15:39

Man veroordeeld voor het ronselen voor jihad

Rechtbank veroordeelt man voor het ronselen voor jihad
Foto: SXC
Tilburg

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een man veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het werven van een jongere voor de gewapende terroristische strijd, witwassen en uitkeringsfraude.

Ronselen

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de man in het voorjaar van 2015 een Tilburgse jongere heeft geworven voor de gewapende terroristische strijd van IS. De verdachte vertelde de Tilburgse jongen dat hij zich moest aansluiten bij IS en met hem mee moest gaan naar Syrië of Irak om Amerikanen te gaan doden. De rechter overwoog bij het bepalen van de strafmaat dat door de strijdgroepen van IS mensenrechtenschendingen worden begaan en terroristische misdrijven worden gepleegd. Op Nederland rust de internationale verplichting om terrorisme te bestrijden, ook als dat niet in Nederland plaatsvindt. Het benaderen van kwetsbare jongeren zodat ze zich aansluiten bij IS is volgens de rechter een laakbaar feit. Het ging in dit geval bovendien om een minderjarige asielzoeker die juist gevlucht was voor het geweld in de regio.

Witwassen

Daarnaast werd verdachte in mei 2014 met ruim een halve ton aan contant geld aangehouden door de douane op Schiphol, terwijl hij op het punt stond naar Jemen af te reizen. Volgens de rechtbank wist de verdachte dat dit geld een criminele herkomst had en maakte hij zich daarom schuldig aan witwassen. Ook pleegde verdachte volgens de rechtbank uitkeringsfraude, omdat hij van 2011 tot en met 2014 een bijstandsuitkering ontving terwijl hij over een eigen vermogen beschikte en gedeeltelijk in het buitenland verbleef. Dit verzweeg de verdachte voor de instanties.

De officier van justitie had vierentwintig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, geëist.

Categorie:
Provincie: