dinsdag, 1. maart 2016 - 15:22 Update: 01-03-2016 16:24

Gevangenisstraf en TBS tegen moeder voor dubbele kindermoord

OM eist gevangenisstraf en TBS tegen moeder voor dubbele kindermoord
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Apeldoorn

'Twee jonge kinderen zijn vermoord door hun eigen moeder. Kinderen die juist beschermd zouden moeten worden door deze moeder, kinderen die juist veilig zouden moeten zijn in hun eigen huis. Een drama, met onherstelbaar leed en verdriet voor de vader en verdere familie.' Met deze woorden motiveerde de officier van justitie de strafeis (14 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging) tegen een 36-jarige vrouw uit Apeldoorn vanwege de moord op haar twee kinderen.

De strafeis werd uitgesproken op de derde zittingsdag voor de rechtbank in Zutphen.  De vrouw bekent dat ze op 2 oktober 2013, een uur nadat de thuiszorg voor haar gehandicapte zoontje was vertrokken, een keukenmes heeft gepakt en haar zoontje (8) en dochtertje (6) van het leven heeft beroofd.

Volgens de officier van justitie is hier sprake van moord, omdat de vrouw gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van haar voorgenomen daad. Ze heeft de deuren op slot gedaan, de gordijnen hermetisch gesloten en een afscheidsbrief geschreven. Vervolgens heeft ze het scherpste mes uit de keuken gehaald. Nadat ze de kinderen om het leven had gebracht, heeft ze zichzelf gesneden en een overdosis paroxetine – een antidepressivum - genomen.

Op de tweede zittingsdag heeft de vraag centraal gestaan in hoeverre het gebruik van paroxetine bij de vrouw tot de bijwerking  ‘’acathisie’’  zou hebben geleid. Deze bijwerking kenmerkt zich onder meer door  rusteloosheid, maar kan ook suïcidale of agressieve gedachten met zich meebrengen.

De officier van justitie benadrukte dat deze bijwerkingen, waarover de vrouw spreekt, door niemand anders zijn waargenomen. Bovendien heeft de vrouw wisselend verklaard over de inname en dosering van het medicijn. Dit maakt dat niet vast te stellen is of, en in welke mate, het medicijn van invloed is geweest. De officier heeft bij zijn strafeis wel rekening gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid, omdat uit rapportages blijkt dat de vrouw aan een stoornis lijdt. Deze rapportages tonen ook het belang van een TBS behandeling aan.

Naast TBS met dwangverpleging acht de officier van justitie langdurige gevangenisstraf op zijn plaats. ,,Verdachte had de plicht om voor de kinderen te zorgen en hen te beschermen. In plaats daarvan heeft ze het meest verwerpelijke gedaan wat er kan gebeuren: zij heeft hen het recht ontnomen om te leven, om uit te groeien tot volwassen personen’’, aldus de officier van justitie.

 

Alles afwegende vindt de officier van justitie, naast TBS met dwangverpleging, een gevangenisstraf van 14 jaar op zijn plaats.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):