woensdag, 23. maart 2016 - 10:29 Update: 23-03-2016 16:13

ACM legt ondernemers van koel- en vrieshuizen miljoenenboetes op

12,5 miljoen euro boete voor ondernemers in koel- en vrieshuizen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt in drie zaken aan vier ondernemingen met koel- en vrieshuizen boetes op van in totaal bijna 12,5 miljoen euro.

Vijf leidinggevenden hebben een persoonlijke boete gekregen. De hoogste daarvan is 144.000 euro. De ondernemingen waren tussen 2006 en 2009 bezig met fusiebesprekingen, maar maakten ondertussen afspraken over  prijzen, wisselden concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden onderling klanten. Hierdoor is de concurrentie tussen koel- en vrieshuizen ernstig belemmerd.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: 'De ondernemingen hebben verboden afspraken gemaakt en daarmee de concurrentie vervalst. Concurrentie is nodig voor een scherpe prijs, betere kwaliteit en innovatie in een sector. Kartels mogen gewoon niet'.

'Eén onderneming heeft extra meegewerkt aan ons onderzoek en krijgt daarom een korting op de boete. Tijdens de onderzoeken in de koel- en vrieshuissector zijn er nog twee vrieshuizen die ook verbeteringen voor de toekomst hebben beloofd. Met de boetes en de beloftes willen we bereiken dat er meer concurrentie komt', aldus Fonteijn.

Boetekorting voor meewerken aan onderzoek

De ondernemingen, Eimskip, Kloosbeheer, Samskip en Van Bon (nu H&S Coldstores) hebben boetes gekregen tussen 450.000 euro en 9,6 miljoen euro. De vier bedrijven zijn een belangrijke schakel van onze economie in de sector havens en transport.

Kloosbeheer heeft zijn fouten erkend en heeft vanaf het bedrijfsbezoek meegewerkt aan het onderzoek van ACM. Door de extra medewerking is de boete aan dit bedrijf 10% lager uitgevallen. Kloosbeheer voerde in de onderzochte periode verschillende fusiebesprekingen.

Kloosbeheer erkent dat zij ‘te vroeg te open’ zijn geweest en dat ook bij het uitwisselen van informatie tijdens fusiebesprekingen de mededingingsregels kunnen worden geschonden. ACM ziet dat Kloosbeheer structurele wijzigingen heeft doorgevoerd in de bedrijfscultuur en bedrijfsstructuur om overtredingen in de toekomst te voorkomen.

Categorie:
Provincie: