woensdag, 30. maart 2016 - 16:19 Update: 31-03-2016 8:44

Politie verricht zoekingen in Nederland en Duitsland in groot fraudeonderzoek

Politie verricht zoekingen in Nederland en Duitsland in groot fraudeonderzoek
Foto: Archief EHF
Arnhem

Woensdag heeft de politie Eenheid Oost-Nederland op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland zoekingen gedaan in woningen en bedrijven. 'De zoekingen vonden plaats in een lopend witwas- en fraudeonderzoek', meldt de politie woensdagmiddag.

'Tijdens de zoekingen werd beslag gelegd op diverse goederen waaronder administratie, auto’s, contant geld en onroerende zaken in Nederland en Duitsland. Er is niemand aangehouden. Bij de zoekingen werd gebruik gemaakt van een geldhond', aldus de politie.

Geld voor Goede Doelen

Het onderzoek richt zich op de activiteiten van vier stichtingen met daaraan gelieerd vier bedrijven die geld inzamelen voor Goede Doelen. Het gaat om de Stichting Help, de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en de Stichting Menodi. Het onderzoek richt zich op de mate waarin gedoneerde gelden daadwerkelijk ten goede zijn gekomen aan de goede doelen.

Goede doelen niet verdacht

Het onderzoek is gestart na meerdere meldingen van verdachte transacties. Deze waren afkomstig van de bank waar het bedrijf en de stichtingen rekeningen hebben ondergebracht. Uit eerste onderzoek van de politie is de verdenking gerezen dat een groot deel van het gedoneerde geld de afgelopen jaren niet ten goede is gekomen aan de goede doelen.

De verdenkingen richten zich uitsluitend op de vier genoemde stichtingen en de gelieerde bedrijven. Er zijn geen aanwijzingen dat andere goede doelen waarvoor geld werd geworven op enige wijze betrokken zijn bij de fraude of weet hadden van de fraude.

Volgende stappen

Een van de volgende stappen die de politie gaat nemen, is dat zij een deel van de mensen die de afgelopen jaren aan één van de vier stichtingen geld heeft gedoneerd, actief gaat benaderen. 

Dit zal gedeeltelijk persoonlijk, maar voor een deel ook digitaal gebeuren. Mogelijke gedupeerden hoeven in deze fase dus nog niet zelf contact op te nemen met het team. Eerst gaat het team verder onderzoek doen naar hetgeen bij de zoekingen in beslag is genomen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: