woensdag, 30. maart 2016 - 21:09 Update: 30-03-2016 21:28

'Twee jonge asielzoekers verdacht van aanranding in Almere stonden vandaag op zitting'

Twee jonge asielzoeker verdacht van aanranding in Almere stonden vandaag op zitting
Foto: Archief EHF
Lelystad

De officier van justitie Midden-Nederland heeft vandaag werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen van 18 en 21 jaar oud uit Almere. De mannen worden verdacht van aanrandingen op drie vrouwen in Almere op 27 september 2015.

Een normale uitgaansavond op 27 september 2015 eindigde voor een aantal jonge vrouwen op dramatische wijze. Aangerand en belaagd door meerdere mannen in een donkere steeg. Er werd hen om een sigaret gevraagd en vervolgens werden ze betast. Volgens RTL Nieuws gaat het om twee jonge asielzoekers, twee Eritrese mannen van 19 en 20 jaar. Ze waren allebei niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens hun advocaat heeft dat te maken met de grote belangstelling van de media voor de zaak.

Op de camerabeelden zijn de handelingen duidelijk te zien. Op verschillende locaties is te zien dat de mannen grepen naar de borsten van de vrouwen, op hun billen sloegen, knepen of erover streelden. Naast deze beelden en de verschillende verklaringen komt de officier tot het wettig en overtuigend bewijs. De feiten zijn vlak na elkaar gepleegd en uit de handelingen volgen dezelfde intentie van handelen, namelijk het onzedelijk betasten van de vrouwen.

In haar strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de impact die de gebeurtenissen op de slachtoffers hebben gehad. Hun gevoel van veiligheid is weg. Ze kunnen niet meer onbevangen over straat. “De feiten hebben zich voorgedaan midden in de nacht in een nauwe donkere steeg in het centrum van Almere. Dat het daar heeft plaatsgevonden, doet vermoeden dat de verdachten dit een geschikte locatie hebben gevonden om jonge vrouwen te benaderen om vervolgens makkelijk onzedelijk te kunnen betasten,” aldus de officier van justitie.

Met dit alles rekening houdend en het feit dat beide mannen geen strafblad hebben, eiste de officier van justitie een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken met een proeftijd van 2 jaar voor de 21-jarige man. De 18-jarige man hoorde een werkstraf van 140 uur, een leerstraf Respect Limits van 30 uur en voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar tegen zich eisen. Verder vorderde de officier van justitie om ook de vordering benadeelde partij van 400 euro toe te wijzen.

Categorie:
Provincie: