maandag, 18. april 2016 - 10:49 Update: 18-04-2016 19:42

NAM wil de gaswinning in Groningen weer verhogen in plaats van verlagen

NAM wil de gaswinning in Groningen weer verhogen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam/Groningen

Milieudefensie zegt verbijsterd te wezen dat de NAM de gaswinning in Groningen weer wil gaan verhogen in plaats van verlagen. Dat staat in het vandaag uitgelekte concept-winningsplan dat de NAM deze week wil presenteren aan Groningse bestuurders.

Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: 'Als het niet zo'n ernstige zaak was, zou je het bijna lachwekkend kunnen noemen. Er is niemand in Nederland, behalve de NAM, die vindt dat de gaswinning in Groningen omhoog kan. Alle partijen, van links tot rechts, zien in dat dat onmogelijk is. Maar Exxon en Shell vragen om 'flexibiliteit'. Dat je zoiets durft te vragen van mensen die in een onbewoonbaar huis wonen, of dagelijks moeten leven met de angst voor aardbevingen, toont aan hoe wereldvreemd deze fossiele bedrijven zijn.'

12 kuub in 2020, gaskraan dicht in 2030

Milieudefensie is blij dat ook de VVD en PvdA meteen aangeven dat meer dan 27 kuub geen haalbare kaart is. Maar ook 27 is nog steeds teveel. Milieudefensie roept de regering op te komen met een plan om de gaswinning snel terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter. Door alle gebouwen energieneutraal te maken en flink te besparen in de industrie en de kassen kan dit niveau in 2020 bereikt worden en kan in 2030 de gaswinning helemaal gestopt worden. Ike Teuling: 'De NAM steekt de draak met de Groningers en stelt niet de veiligheid van de Groningers voorop maar de miljarden die ze kunnen verdienen met de gaswinning. Dit bizarre plan van de NAM kan direct de prullenbak in.

Gronings gas wordt in Nederland vooral gebruikt voor het verwarmen van huizen. Door alle gebouwen energieneutraal te maken kan de gaswinning snel worden afgebouwd.  Jaarlijks wordt 15 miljard m3 gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Als die energieneutraal zijn, is van de huidige 27 miljard m3 die in Groningen opgepomt wordt nog maar 12 miljard m3 nodig.

Afbouwplan

De komende maanden krijgen gemeenten, provincie en burgers de mogelijkheid in te spreken op het winningsplan van de NAM. Na de zomer zal minister Kamp een besluit nemen over de hoeveelheid gas die de NAM mag gaan winnen. Milieudefensie verzoekt de minister met een afbouwplan te komen voor Gronings gas zodat de gaskraan zo snel mogelijk dicht kan. Startpunt van dit afbouwplan moet zijn het sterk verminderen van de gasconsumptie. Teuling: "Dat is niet alleen goed voor de Groningers, ook het klimaat is gebaat bij een afname in het gebruik van fossiele brandstoffen". 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):