dinsdag, 19. april 2016 - 13:47

Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten van brandstichting in Hoogeveen

Gevangenisstraffen geëist tegen verdachten van brandstichting in Hoogeveen
Foto: Archief BON ter Illustratie
Hoogeveen

De officier van justitie heeft tegen een 34-jarige man uit Hoogeveen 18 maanden celstraf geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man wordt verdacht van drie feiten waaronder brandstichting bij een duivenvereniging. Tevens is er een proeftijd van drie jaar gevraagd inclusief toezicht en behandeling bij Verslavingszorg Noord-Nederland en een verbod op het gebruik van alcohol en drugs.

Tegen de andere verdachte, een 31-jarige man uit Hoogeveen, heeft de officier een gevangenisstraf van 30 maanden geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. De man wordt vervolgd voor 7 feiten: 2x inbraak, 2x brandstichting in vereniging na inbraak, 2 x oplichting verzekering vanwege het in brand steken van een voertuig en het verlaten van een plaats ongeval. Verder wil de officier dat de verdachte een verplichte behandeling ondergaat en ook een verbod op het gebruik van alcohol en drugs krijgt. En tot slot nog een ontzegging van de rijbevoegdheidvoor 6 maanden.

Duivenvereniging en ijsbaanvereniging

De verdachten uit Hoogeveen moesten vandaag (19 april) voor de rechterverschijnen. De mannen worden onder andere verdacht van diefstal en brandstichting in vereniging met gevaar voor goederen. Op 23 oktober 2015 braken zij in bij de postduivenvereniging in Hoogeveen. Vervolgens stichtten zij brand om hun sporen uit te wissen. Het gebouw van de postduivenvereniging brandde volledig uit. Op 16 november 2015 werd er ingebroken bij de IJsbaanvereniging en hier werd een poging tot brandstichting ondernomen waardoor schade aan het gebouw ontstond. De verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis, sinds 24 november 2015.

Zitting maandag 18 april 2016

Op maandag 18 april werd tegen een 40-jarige man uit Hoogeveen 5 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. De man wordt er van verdacht diverse branden (7 feiten) te hebben gesticht in Hoogeveen. Het gaat hier om het in brand steken van containers, een aanhangwagen, een schutting en een dixie. De verdachte wordt naast brandstichting met gevaar voor goederen ook brandstichting met gevaar voor leven ten laste gelegd (3 feiten). De branden konden namelijk overslaan naar de naastgelegen woningen, dit gebeurde bij een portiekflat en bij twee woonhuizen. De bewoners ondervonden veel materiele- en immateriële schade. De branden vonden plaats in de maanden mei en juli in 2015 en op 13 augustus 2014. De verdachte werd aangehouden op 31 augustus 2015 en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Categorie:
Provincie: