vrijdag, 6. mei 2016 - 12:28 Update: 06-05-2016 12:32

Drie jaar celstraf voor brein achter PlanB4you

Drie jaar celstraf voor brein achter PlanB4you
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De rechtbank Amsterdam heeft een 55-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van oplichting en gewoontewitwassen. Dit heeft de rechtbank bekendgemaakt.

5 miljoen euro

'De rechtbank acht bewezen dat de man als oprichter en eigenaar van het netwerkconcept PlanB4you op gewiekste en overtuigende wijze ongeveer 17.000 personen in binnen- en buitenland heeft bewogen tot de inleg van geldbedragen van in totaal bijna 5 miljoen euro', aldus de rechtbank. 

Hij hield de leden voor dat hij het inleggeld zou investeren in daadwerkelijke economische projecten waarmee torenhoge rendementen gehaald zou worden. In werkelijkheid waren deze beloften op drijfzand gebaseerd en wist hij louter zichzelf te verrijken.

Geen piramidespel

De rechtbank spreekt de man vrij voor het in de markt zetten van een piramidespel en daarmee overtreding van de Wet op de Kansspelen. De rechtbank acht het concept PlanB4you een ‘Ponzi Scheme’ en geen piramidespel. 

Het verschil is dat bij een piramidespel de deelnemers weten dat het te behalen rendement afhankelijk is van de inleg van nieuw aan te brengen leden, terwijl bij een ‘Ponzi Scheme’ deze wetenschap niet aanwezig is. In dit geval waren de leden in de veronderstelling dat het meeste geld verdiend werd uit de voorgespiegelde winstgevende economische activiteiten. 

Kans op herhaling

De rechtbank acht de kans op herhaling aanzienlijk nu de man op zitting heeft verklaard PlanB4you nog steeds een uitstekend concept te vinden om geld mee te verdienen en het spijtig vindt dat de uitvoering door het OM is gedwarsboomd. 

Nog tijdens het strafrechtelijk onderzoek ging hij door met het concept en maakte plannen voor verplaatsing naar Dubai of Bulgarije. Als bijkomende straf oordeelt de rechtbank dat het vonnis ongeanonimiseerd gepubliceerd wordt op Rechtspraak.nl. 

De door het OM geëiste geldboetes voor de door verdachte opgezette ondernemingen PlanB4you en Create Commerce wijst de rechtbank af. PlanB4You B.V. is  inmiddels failliet en Create Commerce heeft inmiddels al een boete van ruim een half miljoen euro opgelegd gekregen door de rechter in eerste aanleg in België. 

Gedupeerden

In de strafzaken hebben zich 522 gedupeerden als benadeelde partij gevoegd. Hun verzoek om schadevergoeding is niet behandeld vanwege het grote aantal benadeelde partijen en de complexiteit van de vorderingen. Zij kunnen terecht bij de curator van de failliete ondernemingen of een verzoek om schadevergoeding indienen bij de civiele rechter.

Categorie:
Provincie: