zondag, 8. mei 2016 - 18:52 Update: 08-05-2016 19:11

Marokkaanse Nederlanders protesteren tegen onruststokers in Ede

Marokkaanse Nederlanders protesteren tegen onruststokers in Ede
Foto: Archief EHF
Ede

In Ede hebben zondag zo'n 150 Marokkaanse Nederlanders en autochtonen een protestmars gehouden tegen het wangedrag van een groep jongeren van Marokkaanse afkomst.

De jongeren zorgen al enkele dagen voor ongeregeldheden en aanvaringen met de politie. De meeste van de deelnemers waren zelf ook Marokkaans,. Dit schrijft onder meer RTL Nieuws zondag.

Met de protestmars geven ze aan dat ze bewust afstand nemen van het gedrag van de jongeren. In de verklaring  van de actievoerders staat: 'We begrijpen dat jongeren een eigen plek willen hebben, maar niet op deze manier.' De jongeren staken auto's in brand en stichtte brand bij het winkelcentrum. Ook zijn hulpverleners met stenen bekogeld. Vanwege de wantoestanden geldt een samenscholingsverbod in Veldhuizen. 

De onrust in de Edese wijk is ontstond nadat winkelcentrum Lindenhorst zijn deuren sloot. In het winkelcentrum zat een theehuis waar de jongeren regelmatig kwamen.

De protestmars werd georganiseerd door de Marokkaanse Moskee in Ede en Samenstede, een organisatie die zich inzet om burgers in Ede bij elkaar te brengen.