zaterdag, 14. mei 2016 - 21:38 Update: 14-05-2016 21:43

NVWA: Nederlandse wensballonnen zijn veilig, maar buitenlandse wensballonnen meestal niet

NVWA: Nederlandse wensballonnen zijn veilig, maar buitenlandse wensballonnen meestal niet
Foto: Archief EHF
Den Haag

Wensballonnen die worden aangeboden door niet in Nederland gevestigde importeurs en leveranciers zijn meestal niet veilig. In Nederland gevestigde importeurs en leveranciers houden zich over het algemeen goed aan de veiligheidsregels. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 heeft gedaan naar de veiligheid van wensballonnen.

Onderzoeksresultaten

Van de 13 onderzochte wensballonnen voldeed bijna een derde (4 exemplaren) niet aan de technische veiligheidseisen. Ook ontbraken aanwijzingen voor veilig gebruik. 3 van deze 4 onveilige wensballonnen werden aangekocht via internet en waren afkomstig van niet in Nederland gevestigde importeurs of leveranciers. Deze wensballonnen mogen niet meer worden verkocht. 1 wensballon bleek wel aan de technische veiligheidseisen te voldoen, maar er ontbraken aanwijzingen voor veilig gebruik. In dit geval moest de importeur/leverancier het etiket c.q. de verpakking aanpassen.

In Nederland gevestigde importeurs en leveranciers hebben verreweg het grootste marktaandeel op de wensballonnenmarkt. Zij houden zich goed aan de veiligheidsregels. De ene aangetroffen uitzondering betrof een incidentele partij. Maar wensballonnen afkomstig van niet in Nederland gevestigde importeurs en leveranciers voldeden op 1 na niet aan de veiligheidseisen.

Veiligheidseisen

Wensballonnen moeten voldoen aan technische regels om het risico op brandgevaar te verminderen. De laatste jaren neemt het gebruik van wensballonnen toe, bijvoorbeeld rond de jaarwisseling en bij andere feestelijke gelegenheden. Reden voor de NVWA om alle op de markt aangeboden wensballonnen aan de veiligheidseisen te toetsen. Gekeken werd onder meer naar de mate waarin het papier van de wensballon vlam kan vatten, naar de uitvoering van de brander, de maatvoering van de ballon (deze mag maximaal 75 cm in doorsnee zijn) en naar de afwezigheid van metaal in de wensballon.

Een vorig onderzoek naar de veiligheid van wensballonnen vond plaats in 2009. Bij dat onderzoek bleek geen van de destijds verkrijgbare wensballonnen veilig te zijn.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: