woensdag, 18. mei 2016 - 20:38

Jihadverdachten uit Arnhem horen drie en vier jaar cel eisen

Jihadverdachten uit Arnhem horen drie en vier jaar cel eisen
Foto: SXC
Arnhem

De officier van justitie heeft vandaag onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van vier en drie jaar geëist tegen twee Arnhemmers van 23 en 18 jaar. De mannen werden vorig jaar in het Turks-Syrische grensgebied aangehouden.

Volgens  het OM waren zij onderweg naar Syrië om daar te gaan deelnemen aan de gewapende strijd, vermoedelijk bij de terroristische groepering Jabhat al-Nusra

Het initiatief voor de reis ging volgens het OM uit van de 23-jarige, die al eerder in Syrië is geweest. Het alternatieve reisdoel dat de 18-jarige heeft aangedragen, namelijk dat de twee Arnhemmers aan de grens een Syriëganger wilden gaan ophalen, acht het OM ongeloofwaardig.

Het OM acht in de eerste plaats bewezen dat de mannen een poging hebben gedaan om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Daarnaast is volgens het OM  bewezen dat de beide mannen hebben samengespannen tot  misdrijven als moord, doodslag, brandstichting of het teweeg brengen van een ontploffing, telkens met terroristisch oogmerk en dat zij deze misdrijven hebben voorbereid/bevorderd.

Categorie:
Provincie: