donderdag, 19. mei 2016 - 19:59 Update: 19-05-2016 20:22

Terreurverdachten Roosendaal vrijgelaten. Geen bewijs van voorbereidingen aanslag.

Breda

De mannen die op 25 april en 6 mei in Roosendaal werden aangehouden op verdenking van financiering terrorisme, witwassen, mensenhandel en verboden wapenbezit worden vrijdag in vrijheid gesteld door de officier van justitie. Er zijn onvoldoende ernstige bezwaren om hen nog langer vast te houden. Zij blijven wel verdachten in het onderzoek. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

In april werd door een nog onbekende persoon melding gedaan van een mogelijke terroristische aanslag in Amsterdam door enkele personen die in Roosendaal verbleven. Dit soort meldingen wordt zeer serieus genomen en kort daarop werden aanhoudingen verricht. Tot nu toe is echter niets gebleken van voorbereidingen van een aanslag. Ook is uit onderzoek door het NFI vast komen te staan dat ‘de onbekende stof’ die bij één van de verdachten werd aangetroffen geen explosieve stof is. Het team richt zich nu op onderzoek aan gegevensdragers. Echter zal dit onderzoek geruime tijd in beslag nemen. Ook is het team op zoek naar de onbekende persoon die de melding heeft gedaan.

Aanhoudingen

Op 25 april werden vier verdachten aangehouden bij invallen door de politie in Roosendaal. Eén van hen bleek illegaal in Nederland. Hij werd overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. De andere drie betroffen een 57-jarige man en 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 50-jarige Roosendaler. In één van de woningen werd een aanzienlijk geldbedrag aangetroffen en een onbekende stof. Uit voorzorg is deze door de Explosieven Opruimingsdienst uit de woning verwijderd. Op 6 mei meldde een 39-jarige man zich in dit onderzoek op het politiebureau. Ook hij werd aangehouden.

Voorlopige hechtenis

De 50-jarige Roosendaler werd eerder door de raadkamer van de rechtbank in vrijheid gesteld wegens onvoldoende ernstige bezwaren. De voorlopige hechtenis van de andere drie mannen wordt vrijdag opgeheven door de officier van justitie. Er zijn onvoldoende ernstige bezwaren om hen nog langer vast te houden. Zij blijven wel verdachten in het onderzoek naar terrorisme financiering. De verdenking van verboden wapenbezit/ het voorhanden hebben van een explosief vervalt.

Categorie:
Provincie: