donderdag, 26. mei 2016 - 14:44 Update: 26-05-2016 21:23

Nederland mag terreurverdachte Anis B. aan Frankrijk uitleveren

Terreurverdachte Anis B. mag aan Frankrijk worden uitgeleverd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De 32-jarige Fransman Anis B. mag worden overgeleverd aan de Franse justitie. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald.

De man werd op 27 maart van dit jaar in een woning in Rotterdam aangehouden waarna de Franse autoriteiten om zijn overlevering verzochten op verdenking van deelname aan een criminele terroristische organisatie, meerdere wapendelicten, fraude, heling en valsheid in geschrifte.

De raadsvrouw van Anis B. vindt dat de Fransman in Nederland moet worden vervolgd, omdat het Franse verzoek betrekking heeft op strafbare feiten die in ons land zijn gepleegd. Het Openbaar Ministerie daarentegen vindt dat vervolging niet in Nederland  moet plaatsvinden nu het onderzoek in Frankrijk is begonnen, er meerdere verdachten in deze zaak zijn en de man de Franse nationaliteit bezit. De rechtbank acht dat standpunt niet onredelijk.

Geen schending mensenrechten

Het verweer van de raadsvrouw dat haar cliënt een reëel gevaar loopt op een onmenselijke behandeling in de Franse gevangenis verwerpt de rechtbank. Niet is gebleken dat de detentieomstandigheden in Frankrijk duiden op zo’n gevaar en in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Volgens de advocaat wacht haar cliënt na berechting mogelijk een levenslange gevangenisstraf. Zij wil dat de IRK aan de Franse autoriteiten de garantie vraagt dat er in geval levenslang wordt opgelegd sprake is van de mogelijkheid tot herziening van de straf of gratie. De rechtbank ziet af van het vragen van een dergelijke garantie omdat de Overleveringswet daar geen mogelijkheid voor biedt. Bovendien heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al vastgesteld dat zo’n mogelijkheid tot herziening bestaat in Frankrijk.