donderdag, 2. juni 2016 - 12:44 Update: 02-06-2016 16:33

Tien invallen FIOD om miljoenenfraude

FIOD doet invallen om wereldwijde miljoenenfraude met valse brieven
Foto: FIOD
Utrecht

De FIOD heeft gisteren en vandaag in totaal tien locaties doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven, die in Nederland postbussen beheren en vermoedelijk worden gebruikt bij een wereldwijde fraude.

De zes bedrijven en de bestuurders worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door middel van valse brieven. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft the Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

De hoofdverdachten van de oplichting zitten vermoedelijk niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders zouden een faciliterende rol bij de fraude hebben. 

Brieven in beslag genomen

De FIOD doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede en gemeente Hoorn (twee bedrijven). Daarnaast werd een kluis in gemeente Wijk bij Duurstede en drie woningen in die gemeente en in gemeente Drechterland en Heerlen doorzocht. Er zijn – behalve administratie - duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven in beslag genomen. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto’s (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen, omdat misdaad niet mag lonen.

In de maand juni zal de FIOD alle binnenkomende post van de circa 300 postbussen in beslag nemen. De DoJ heeft de rechtbank aldaar ook om een maatregel gevraagd, zodat de U.S.Post alle post naar de betrokken Nederlandse Postbussen kan onderscheppen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):