donderdag, 2. juni 2016 - 13:25

Zeldzame Dick Bos stripboeken brengen ruim 7.000 euro op

Zeldzame Dick Bos stripboeken brengen ruim 7.000 euro op
Assen

Vier zeldzame stripboekjes van de Nederlandse stripheld Dick Bos zijn gisteravond tijdens een online veiling bij Catawiki voor ruim 7.000 euro verkocht. Niet eerder brachten stripboeken van Dick Bos zoveel geld op. De stripserie Dick Bos van tekenaar Alfred Mazure was in 1941 één van de eerste Nederlandse stripdetectives die op de markt verscheen.

Het hoogste bedrag werd betaald voor een zeldzame Duitstalige proefuitgave van het verhaal "Der Fall Klein". Het boekje, dat niet groter is dan een pakje sigaretten, werd uiteindelijk verkocht aan een Nederlandse verzamelaar voor 3.500 euro. Volgens veilingmeester DirkJan Brinks, stripexpert bij Catawiki was dit het hoogste bedrag dat ooit voor een strip van Dick Bos is betaald. Een zeldzame Engelstalige uitgave werd verkocht voor 1.450 euro. 

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de Duitse bezetter de stripboekjes van Dick Bos in Nederland opnieuw uitbrengen. Ditmaal in de vorm van een Duitse spion. Tekenaar Alfred Mazure kreeg hiervoor een blanco cheque aangeboden maar weigerde dit verzoek. Hij sprak daarbij de woorden: "Ik geloof niet dat een SS-uniform mijn held goed zou staan". Een paar weken later moesten alle boekjes uit de winkels worden gehaald en werd het Alfred Mazure verboden om te werken. De boekjes werden betiteld als 'verkapte Engelse propaganda'. Vele boekjes van Dick Bos zijn in deze tijd verloren gegaan. Niet alleen doordat ze door het lezen verscheurd of verloren zijn gegaan, maar ook omdat ze werden opgebruikt in kachels tijdens de koude winter van 1944. 

Museumstukken

Veilingmeester DirkJan Brinks was na afloop erg tevreden met de opbrengst. ''De boekjes hebben historische waarde en er was dan ook veel belangstelling. Ook vanuit Duitsland was er belangstelling voor het topstuk van de veiling. Boekjes waar slechts een paar exemplaren van bestaan, mogen dan ook een museumstuk worden genoemd", aldus Brinks. 

Categorie:
Provincie: