vrijdag, 24. juni 2016 - 16:25 Update: 24-06-2016 18:52

Milieudefensie roept iedereen op in actie te komen tegen besluit gaswinning

Milieudefensie doet oproep in actie te komen tegen gasbesluit
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen/Amsterdam

Milieudefensie roept, in reactie op het vandaag gepresenteerde conceptbesluit over de Groningse gaswinning, alle Groningers en andere Nederlanders op in actie te komen tegen de gaswinning. Dit meldt Milieudefensie vrijdagmiddag.

Hoewel de gaskraan iets verder dicht gaat, blijft minister Kamp van Economische Zaken de komende vijf jaar inzetten op een winningsniveau dat ver boven de aardbevingsbestendige norm ligt. 

'Geen plan'

Ook ontbreekt een plan om het gasverbruik in Nederland versneld te verminderen, wat niet alleen noodzakelijk is voor de veiligheid van Groningen maar ook voor de strijd tegen klimaatverandering. De komende maanden versterkt Milieudefensie daarom met verschillende acties, onder andere binnen de nieuwe Coalitie Gasverzet Groningen, de oproep om de productie zo snel mogelijk af te bouwen naar nul.

Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie: 'Minister Kamp kijkt wederom niet verder dan zijn neus -of zijn ambtstermijn- lang is. Groningers hebben niets aan een verlaging naar 24 miljard kuub. Ook vanwege de urgente omschakeling naar een fossielvrije energievoorziening moeten we zo snel mogelijk van onze gasverslaving af: eerst naar 12 miljard kuub en in 2030 naar 0. Gas veroorzaakt C02-uitstoot, en onze Groningse bel is over 15 jaar sowieso bijna leeg'. 

'Vol inzetten op duurzame alternatieven is keihard nodig om onze klimaatdoelen te halen en te zorgen dat we straks onze huizen kunnen blijven verwarmen. Op de korte termijn biedt blijven pompen wellicht schatkistvulling. Maar Groningers betalen daar nu al de prijs voor, en op termijn zadelt Kamp de hele Nederlandse bevolking met een enorm probleem op', aldus Teuling.

Milieudefensie roept daarom alle Groningers én andere Nederlanders op om in actie te komen tegen de gaswinning in Groningen. De eerste stap is het indienen van een bezwaarschrift op het concept-gasbesluit. Dit kan de komende zes weken. 

Ike Teuling: 'Hoe meer Nederlanders laten weten dat ze willen dat de gaswinning zo snel mogelijk gestopt wordt – voor de veiligheid van de Groningers, voor het klimaat en om onze energievoorziening zeker te stellen – hoe beter. Zo geven we met zijn allen een helder signaal aan minister Kamp: wij willen een fossielvrij Nederland.'.

De kraan dicht in 2030: gas besparen in huizen en gebouwen

De Tweede Kamer, die in september moet beslissen over de winning, zou pas akkoord mogen gaan met het besluit voor het gasjaar 2016-2017 als er een aanvullend afbouwplan is. Daarin moet een duidelijk tijdspad staan om de gaswinning stapsgewijs volledig te stoppen. 

Uit onderzoek blijkt dat de winning vóór 2020 al terug kan naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter en dat de kraan in 2030 volledig dicht kan. Om de gaswinning zo snel mogelijk af te kunnen bouwen, moet het gebruik van gas in Nederland omlaag. Van het gas dat in Groningen wordt opgepompt gaat de helft naar de verwarming van huizen en gebouwen. Met isolatie en renovatie valt daarom snel veel winst te behalen.

Nieuwe coalitie bundelt verzet tegen Groningse gaswinning

Dit voorjaar hebben verschillende actiegroepen tegen de Groningse gaswinning, waaronder Milieudefensie, zich verenigd in de Coalitie Gasverzet Groningen (4) om samen tegenwicht te kunnen bieden tegen de machtige lobby van Shell op het ministerie van Economische Zaken. Tijdens de presentatie van het concept-gasbesluit in Groningen, afgelopen dinsdag, lieten zij voor het eerst van zich horen met een herrieprotest.  

Eind september organiseert de coalitie, waar ook Milieudefensie deel van uitmaakt, een groot protest bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Ike Teuling: “De NAM -Exxon en Shell dus- moet alle bevingsschade nu echt snel en volledig vergoeden. Naast een plan om de gaswinning zo snel mogelijk te stoppen, moet minister Kamp duidelijk maken hoe hij hen daartoe gaat dwingen.'

Categorie:
Provincie: