woensdag, 29. juni 2016 - 10:18 Update: 29-06-2016 20:41

Afpakteam houdt echtpaar na vakantie aan op verdenking witwassen

Echtpaar na vakantie aangehouden op verdenking witwassen
Foto: Politie
Etten-Leur

Een echtpaar uit Etten-Leur is dinsdagmiddag 28 juni 2016 rond 14.00 uur gearresteerd op het vliegveld in Eindhoven op verdenking van witwassen. De 51-jarige man is prominent lid van een bekende outlaw motorcycle gang.

Het Integraal Afpakteam Zeeland-West-Brabant hield de 51-jarige man en 34-jarige vrouw aan na een uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek startte na een melding van verdachte geldtransacties bij deFinancial Intelligence Unit Nederland. In samenwerking met de belastingdienst bleek dat het tweetal zich mogelijk schuldig maakt aan witwassen en zij waarschijnlijk al enkele jaren van de ‘lucht’ leefden. Op papier waren er nauwelijks inkomsten, terwijl ze er een luxe levensstijl op nahielden. Het stel kwam dinsdagmiddag terug van een vakantie aan op het vliegveld. 

Doorzoeking woning

Na de arrestatie doorzocht het team van de politie hun huis in Etten-Leur. Dat gebeurde onder leiding van de rechter-commissaris. Tijdens de doorzoeking zijn onder meer nieuwe gsm’s, enkele tientallen xtc-pillen, een paar duizend euro in contanten en twee dure auto’s in beslag genomen. De politie zet het onderzoek voort.

Witwassen

Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is volgt er een ontnemingsonderzoek dat er uiteindelijk toe moet leiden dat de dader dat geld of die dure auto kwijt raakt.

Categorie:
Provincie: