maandag, 18. juli 2016 - 9:56

Rode Kruis zet recordaantal hulpverleners in tijdens 100ste Nijmeegse Vierdaagse

Rode Kruis zet recordaantal hulpverleners in tijdens 100ste Nijmeegse Vierdaagse
Foto: fbf archief
Nijmegen

Het Nederlandse Rode Kruis zet tijdens de 100ste Vierdaagse meer vrijwilligers in dan ooit tevoren. In totaal gaan 700 hulpverleners voor het Rode Kruis aan de slag om de wandelaars zo goed mogelijk te helpen om de finish te kunnen halen. Dit jaar gebruikt het Rode Kruis drie verschillende blaarbehandelingmethodes om de wandelaars nog sneller te kunnen helpen.

Het Rode Kruis zet dit jaar 446 EHBO’ers, 36 verpleegkundigen en 13 artsen in bij de wandelmarsen. Ook zijn er tientallen vrijwilligers actief in ondersteunende diensten zoals in de logistiek en bij de eigen meldkamer van het Rode Kruis. Animo om als Rode Kruis vrijwilliger aan de slag te gaan tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar extra groot in verband met het jubileum.

De EHBO’ers, artsen en verpleegkundigen behandelen wandelletsels en zorgen dat de wandelaars de nodige hulp krijgen. Daarnaast houden de Rode Kruis vrijwilligers zich de hele week bezig met kleine en grote ongevallen: van blaren en krampen tot insectenbeten en flauwtes.

Snellere behandeling

Vorig jaar is er in samenwerking met het Radboud UMC een onderzoek gedaan naar de nieuwe blaarbehandelmethode op de Vierdaagse met de zogeheten fixatiepleister. De fixatiepleister is een pleister van tien centimeter breed die over de gehele onderkant van de voet of hak kan worden geplakt. Deze pleister werd vorig jaar voor het eerst gebruikt tijdens de Vierdaagse.Uit het onderzoek is gebleken dat het gebruik van de fixatiepleister kan zorgen voor een kortere totale behandelingstijd voor de loper. Het Rode Kruis verwacht dat er nog meer tijdwinst geboekt kan worden nu de hulpverleners de methode dit jaar nog beter in de vingers hebben.

Naast de behandeling met de fixatiepleister zullen de hulpverleners ook de reguliere behandelmethodes zoals het afplakken met kleefpleisters en de behandelmethode met vette watten toepassen.

Extra posten

Het Rode Kruis ondersteunt op vier posten langs de looproute en heeft een groot behandelcentrum bij het start/finishterrein met 90 bedden voor blaarbehandeling. Op woensdag en vrijdag is er een  extra post in verband met de keuze afstand van 55 km. Op woensdag in Druten en op vrijdag in Mill.

Vorig jaar

In 2015 heeft het Rode Kruis bijna 5.500 lopers met 13.000 blaren geholpen op de posten langs de route en in de grote behandelpost op de start- en finishlocatie.

Totale Rode Kruis ondersteuning

De lokale Rode Kruis afdelingen in de doortochtgemeenten verlenen ook ondersteuning aan de wandelaars.  Het Rode Kruis, afdeling Nijmegen, verzorgt de evenementenhulp bij de vierdaagse stadsfeesten.

Categorie:
Provincie: