dinsdag, 19. juli 2016 - 19:26

Groningse brandweer plakt fietsbanden voor fatsoenlijk pensioen

Groningse brandweer plakt fietsbanden voor fatsoenlijk pensioen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Groiningen

Onder het motto ‘zo lek als een (m)(b)andje’ plakt de Groningse brandweer aanstaande donderdag gratis fietsbanden op de Grote Markt. Met deze publieksvriendelijke actie vragen de brandweermensen aandacht voor hun vroegpensioenregeling die zo lek is als een mandje. Tijdens het bandenplakken spreken de aanwezige brandweermedewerkers met omstanders en lichten ze toe wat hun werk inhoudt.

Brandweermensen hebben te maken met fysiek en mentaal zwaar werk’ zegt Erik Gerritsen, bestuurder FNV Overheid. ‘Het is daarom noodzakelijk dat ze op tijd kunnen stoppen met werken, in ruil voor een fatsoenlijk pensioen. Ze staan 24/7 klaar en stellen hun levens in de waagschaal voor anderen. Na jaren van gebroken nachten, levens redden en veel leed meemaken, hebben zij recht op een goed pensioen. Eerder stoppen met werken is geen luxe, maar een noodzaak.’

Landelijke acties

De actie maakt deel uit van de landelijke brandweeracties die op 27 juni zijn gestart. Inmiddels draait de brandweer in 21 van de 25 veiligheidsregio’s alleen nog maar zondags- en wachtdiensten. Er wordt alleen gereageerd op spoedgevallen, waardoor schoonmaak- en onderhoudsklussen blijven liggen. Gedurende de hele zomer vinden er verspreid over het land publieksvriendelijke acties plats. Zo heeft de Groningse brandweer eerder een duikdemonstratie gegeven in het water onder het Groninger Museum.

Reparatie van de huidige regeling 

In 2006 is de FLO-regeling (Functioneel Leeftijdsontslag) ingevoerd, waardoor brandweermedewerkers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar en achterhaald is, met nadelige gevolgen voor de inkomsten. Daarom willen de brandweermensen een reparatie van de regeling. Helaas gaat de werkgever, de VNG, hier vooralsnog niet mee akkoord.

Zolang de VNG niet ingaat op de gestelde eisen, blijven de acties doorgaan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: