donderdag, 4. augustus 2016 - 19:08 Update: 04-08-2016 20:37

Uit IS-gebied teruggekeerde Laura H. (20) langer in voorarrest

Terugkeerster (20) uit strijdgebied, Laura H., blijft voorlopig vastzitten
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

De voorlopige hechtenis van de 20-jarige Laura H., die uit het strijdgebied in Syrië zou zijn gevlucht, is vanmiddag met 14 dagen verlengd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft daartoe zojuist besloten, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Deelname terroristische organisatie

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vrouw van deelname aan een terroristische organisatie (artikel 140a wetboek Strafrecht) en de bevordering/voorbereiding/samenspanning tot het plegen van terroristische misdrijven. Het gaat om de periode van haar verblijf in Syrië en/of Irak tussen september 2015 en tot en met 12 juli 2016.

Beperkingen

Bij de aanhouding van de jonge vrouw op Schiphol afgelopen maandag, zijn er beperkingen aan haar opgelegd die nog altijd van kracht zijn. Ze mag alleen contact hebben met haar advocaat. Om die reden is ook het OM in dit stadium terughoudend in het doen van mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek aan de buitenwereld. Het onderzoek is in volle gang.

Rapportages

De publicatie ‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’ (AIVD, januari 2016) en het rapport ‘Bestemming Syrië’ (Weggemans, Peters & Bakker, 3 januari 2016) zeggen over buitenlandse vrouwen in Syrië het volgende: Het is voor hen niet aannemelijk in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd, dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS.