dinsdag, 16. augustus 2016 - 17:23 Update: 16-08-2016 18:48

Meisje (15) uit Maastricht krijgt celstraf voor poging aansluiten bij IS

Celstraf voor 15-jarige uit Maastricht voor poging aansluiten bij IS
Foto: Archief EHF
Maastricht

Een destijds 15-jarig meisje uit Maastricht is dinsdag door de meervoudige jeugdstrafkamer van de rechtbank Limburg veroordeeld tot een jeugddetentie van 8 maanden waarvan 7 maanden en 14 dagen voorwaardelijk omdat zij in 2015 voorbereidingen heeft getroffen voor het deelnemen aan de terroristische organisatie Islamitische Staat. Dit meldt de rechtbank dinsdag.

Voorbereidingshandelingen

De voorbereidingshandelingen bestonden uit het in het bezit hebben van telefoons met daarop chatgesprekken met gelijkgestemden over het uitreizen naar het kalifaat en reismogelijkheden voor vertrek vanaf een vliegveld in Düsseldorf. Verder het financieren van de reis met een ring en het voor de uitreis aanschaffen van een mobiele telefoon en het daarin programmeren van drie specifieke telefoonnummers. Het verspreiden van een opruiend boekwerk acht de rechtbank niet bewezen en daarvan is zij vrijgesproken.

Voorwaarden aan proeftijd

Tijdens de proeftijd van 2 jaar moet het meisje zich houden aan reclasseringstoezicht en een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder het elektronisch toezicht, het verbod om een internationale luchthaven in Nederland te bezoeken en het meewerken aan gesprekken met een theoloog.

Eén van de zwaarste misdrijven

De rechtbank rekent terrorisme tot één van de zwaarste misdrijven omdat dat de beginselen van de rechtstaat op ernstige wijze schendt en dood en verderf zaait over de hele wereld. De rechtbank houdt er, voor wat betreft de straf, rekening mee dat het meisje pas 15 jaar was toen zij dit feit pleegde. De maximale straf, die volgens de wet opgelegd kan worden, is 1 jaar jeugddetentie.

De rechtbank wil met deze strafoplegging voorkomen dat zij wederom radicaliseert. In de woorden van de deskundige: 'Dat zij alsnog de trap naar boven zal nemen in het spreekwoordelijke trappenhuis van vijf etages.' Om dat te realiseren, zijn onder meer gesprekken met een theoloog noodzakelijk.

Categorie:
Provincie: