woensdag, 17. augustus 2016 - 12:25 Update: 17-08-2016 12:51

NVWA en Douane treffen bij reiziger op Schiphol hagedissen en gifslangen aan

NVWA en Douane treffen beschermde reptielen aan bij reiziger
Foto: Archief EHF
Schiphol

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de Douane op Schiphol een Duitser aangehouden die in een koffer reptielen Europa binnen wilde smokkelen. In de koffer van de man, die was aangekomen uit Zuid-Afrika, vonden de inspecteurs een plastic doos met daarin 40 reptielen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De man wilde de dieren op een reptielenbeurs in Duitsland verkopen. Het gaat onder meer om gordelstaarthagedissen, giftige pofadders en schildcobra’s met een totale marktwaarde van zo’n € 30.000. Een groot aantal van deze dieren is beschermd. Omdat de man geen vergunningen had, hebben de inspecteurs de beschermde reptielen in beslag genomen. De dieren zijn ondergebracht bij een opvang die is gespecialiseerd in reptielen.

CITES

Een beschermd dier mag alleen verhandeld worden als de verkoper beschikt over een CITES-vergunning. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna en regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Bovendien moet er voor elk dier een gezondheidscertificaat aanwezig zijn.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt omdat hij niet beschikte over de benodigde CITES-vergunningen en gezondheidscertificaten. Hij krijgt ook een proces-verbaal voor overtreding van de Wet dieren omdat door de wijze van vervoer de gezondheid en welzijn van de dieren is ges

Categorie:
Provincie: