maandag, 5. september 2016 - 15:31 Update: 05-09-2016 15:45

OM eist 14 jaar celstraf tegen vader die 4-jarig zoontje ombracht

OM eist 14 jaar celstraf tegen vader die 4-jarig zoontje ombracht
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam/Dordrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam 14 jaar celstraf geëist tegen de vader die ervan verdacht wordt zijn 4-jarig zoontje te hebben omgebracht. Dit meldt het OM maandagmiddag.

'Een weerloos kind dat is vermoord door één van de mensen die gehouden is, moreel en wettelijk gezien, om hem te verzorgen en te beschermen', zo zei de officier van justitie. 

'Doelbewust gedood'

Het OM acht bewezen dat de vader op 20 oktober 2015 in zijn huis in Dordrecht doelbewust zijn zoon doodde, wat volgens het OM juridische gekwalificeerd kan worden als moord. Zijn dochter, de 6-jarige zus van het slachtoffertje, bleef ongedeerd. Ten aanzien van de poging tot moord op zijn dochter vroeg de officier de rechtbank verdachte voor dat feit vrij te spreken.  

Volgens de officier blijkt uit het politieonderzoek dat de verdachte het plan had opgevat zijn kinderen iets aan te doen en vervolgens te verdwijnen naar Frankrijk. Hij hief zijn bankrekening op, zocht op internet naar verschillende manieren om een kind om het leven te brengen, en naar rechtspraak over te verwachten straffen voor kindermoord.

Op de bewuste dag is de verdachte volgens de officier koud en gevoelloos te werk gegaan. Hij ruimde het huis op, pakte zijn spullen in, parkeerde zijn auto uit het zicht van de buren en gaf zijn kinderen een slaappil.

Dochter 

Zijn dochter spuugde de pil vrijwel meteen uit, maar zijn zoon raakte volgens de verdachte al snel zo versuft dat hij langzaam sprak en van de bank viel. Hierna heeft hij het slachtoffertje in bad gedaan en verdronken. De verdachte legde zijn zoon na zijn dood in bed en is weg gegaan. Dit alles gebeurde terwijl zijn dochter beneden op de bank zat. Hij liet haar alleen achter.

Het OM acht niet bewezen dat de verdachte ook zijn dochter om het leven wilde brengen. De verdachte zag dat zij haar pil uitspuugde, maar deed vervolgens geen moeite om zijn dochter het middel opnieuw toe te dienen. Daarnaast heeft hij haar na de dood van haar broertje niets aangedaan.

De officier van justitie eiste een langdurige gevangenisstraf, omdat de man zich schuldig heeft gemaakt aan één van de ernstigste feiten die er bestaan; het om het leven brengen van je eigen kind. 

Deze gebeurtenis heeft volgens de officier niet alleen veel impact gehad op de directe nabestaanden van het slachtoffertje, maar ook op de maatschappij. Daarnaast rekent hij het verdachte ook zwaar aan dat hij zijn zoon heeft gedood terwijl zijn dochter in de buurt was. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):