woensdag, 7. september 2016 - 23:32 Update: 08-09-2016 8:25

Activisten van Greenpeace blokkeren kolencentrale Eemshaven

Activisten van Greenpeace stoppen Russisch kolenschip voor Eemshaven
Foto: Greenpeace Bas Beentjes
Delfzijl

Activisten van Greenpeace hebben woensdagavond stalen kabels gespannen tussen twee windmolens in de Eemshaven. Zij willen voorkomen dat een Russisch kolenschip de kolencentrale van RWE bereikt.

Tussen twee windmolens, aan een 500 meter lange kabel, hangen drie klimmers boven de havenmond. Ze hebben de nacht aan de kabels doorgebracht. Anna Schoemakers en Joris Thijssen, de nieuwe duo-directie van Greenpeace Nederland, maken op 10 meter boven het water duidelijk dat de Nederlandse kolencentrales plaats moeten maken voor meer schone energie, zoals wind.

De politie is aanwezig en houdt vooralsnog 'een oogje in het zeil'. De activisten zijn vastberaden om te blijven hangen tot het schip rechtsomkeer maakt.

Waarom deze actie?

“De tijd van lijdzaam toezien is voorbij. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen waarmaken, moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht”, zegt Anna Schoemakers, die onlangs samen met Joris Thijssen Sylvia Borren opvolgde als tweehoofdige directie van Greenpeace Nederland. “De Tweede Kamer heeft tot tweemaal toe gevraagd om sluiting, 77.000 Nederlanders hebben een petitie getekend voor een einde van het kolentijdperk en meer wind; minister Kamp moet ophouden met treuzelen. Als Nederland serieus is in het streven om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 1,5 graad te houden en te voldoen aan het vonnis van de rechter in de klimaatzaak, is er maar één optie: kolen uit, wind aan.”

Categorie:
Provincie: