zondag, 11. september 2016 - 16:52 Update: 11-09-2016 17:02

Noodklokken geluid in optocht door Groningse binnenstad tegen gaswinning

Noodklokken geluid in optocht door Groningse binnenstad tegen gaswinning
Foto: Bert van den Berg
Groningen

Vrijdagavond trok een lange stoet van mensen door de binnenstad van Groningen in protest tegen de gaswinning. De lawaaioptocht tegen de NAM startte vrijdagavond om 19.00 uur waarbij een noodklok werd meegevoerd die overal langs de route werd geluid.

Dorpentocht

De tocht van vrijdagavond door de binnenstad was het slot van een dorpentocht die dinsdag 6 september was gestart waarbij een fietskaravaan van dorp naar dorp reed om aandacht te vragen voor de aardbevingen als gevolg van de gaswinning.

Tijdens de vierdaagse fietstocht door het Groningse gaswinningsgebied luidden bewoners samen met Milieudefensie en andere actiegroepen de noodklok over de gasbevingen. De tocht begon dinsdag 6 september in Wirdum en eindigde op vrijdag 9 september in een manifestatie tegen gasboringen in Groningen. 

De route ging langs boorlocaties en bedreigd historische erfgoed. De fietsers gingen op de koffie bij gedupeerde bewoners en mensen die werken aan oplossingen, bijvoorbeeld door hun pand gasvrij te maken. De fietsers namen een noodklok mee, die ze overal luidden. 

Ook werden getuigenissen van bewoners opgetekend. Milieudefensie zorgt dat hun verhalen worden gedeeld met heel Nederland en terecht komen bij de Tweede Kamer. 

Kamerdebat

Die debatteert de week erop over het concept-gasbesluit van minister Kamp. Milieudefensie wil dat de Kamer dit plan afwijst. Kamp's plan is om de gaswinning de komende vijf jaar vastzetten op het onveilige 25 miljard kuub, maar de kraan moet verder dicht, en er moet een afbouwplan komen om snel terug te gaan naar 0, zo vinden de aanhangende organisaties. 

Categorie:
Provincie: