donderdag, 15. september 2016 - 20:30 Update: 15-09-2016 23:15

Oude Pekela neemt maatregelen na incidenten azc

Extra surveillances en controle op alcoholgebruik in Oude Pekela na incidenten azc
Foto: Archief EHF
Pekela

In de gemeente Pekela gaat de politie extra surveilleren, gaat de gemeente scherper letten op het gebruik van alcohol in de openbare ruimte en gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) beter controleren of de bewoners van het azc zich aan de huisregels houden.

Dit zijn maatregelen die zijn genomen na ontrust rond het azc Oude Pekela, zo maakt de gemeente Pekela bekend. De gemeente schrijft op haar website: '

De laatste drie meldingen zorgden voor een toename van de boosheid en zorgen bij inwoners. De eerste melding betrof een winkeldiefstal met een lastige aanhouding. Ook was er een melding waarbij het ging om een dronken bewoner van het azc die overlast veroorzaakte. Bij zijn aanhouding raakte een agent gewond. De derde melding ging over een meisje dat mogelijk werd lastiggevallen door een buitenlandse man. De politie heeft deze zaak onderzocht. Tot op heden heeft dit geen enkel feit opgeleverd. Er is geen melding of aangifte gedaan door een slachtoffer. Er zijn geen feiten bekend over de man in dit verhaal. Ook zijn er geen verdere getuigen. De politie kan op basis van de nu bekende feiten niet zeggen of hier sprake is geweest van een strafbaar feit. Bart Kruizinga, politiechef basisteam Ommelanden-Midden: “Wat we dan zien is dat dit verhaal als waarheid met aannames op sociale media verschijnt. Daardoor neemt de onrust alleen maar toe.”

Verdere meldingen die bij de politie binnen komen waar bewoners van het AZC in Oude Pekela bij betrokken zijn gaan over diefstallen en ruzies al dan niet veroorzaakt door alcohol. Henk Wolthof, Unit manager Noord COA: “Ik ben het met de burgemeester eens dat elk incident één te veel is. We hebben het hier over een opeenstapeling van incidenten en gedrag van een enkele bewoner van het azc. Laat heel duidelijk zijn dat als asielzoekers zich misdragen dat dit gevolgen voor hen heeft.“

Burgemeester Jaap Kuin laat op de website weten: “Namens ons allen vraag ik iedereen om het hoofd koel te houden. Is er iets aan de hand? Bel dan 112. De inwoners kunnen er op rekenen dat meldingen serieus genomen worden.”

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: