dinsdag, 20. september 2016 - 10:07 Update: 20-09-2016 15:21

Bouwvakkers vinden handgranaten in woning in Groningen

Explosieven in Groningen
Groningen

De hulpdiensten hebben dinsdagmorgen in totaal 48 woningen in Groningen ontruimd na de vondst van explosieven. De explosieven zijn aangetroffen tijdens renovatiewerkzaamheden aan een portiekflat aan de Adriaan Pauwstraat.

Tijdens de sloop van een plafond in een woning door bouwvakkers kwam onverwachts een plastic zak naar beneden vallen waarin vier explosieven zaten. Deze werden door hen in een kruiwagen naar buiten gereden waarna de politie werd gealarmeerd. Na een eerste check door een explosievenverkenner van de poliitie bleek het te gaan om vier handgranaten. Reden om direct de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) te waarschuwen. In verband met mogelijk explosiegevaar werden 48 woningen ontruimd en 40 bewoners werden opgevangen in een in de omgeving gelegen pand.

De EOD constateerde dat het moderne munitie (handgranaten) betrof en wist ze veilig te stellen door de ontstekers te verwijderen. Hierna stelde de EOD een onderzoek in de betreffende woning in. Hierbij werden geen explosieven aangetroffen. Omstreeks 14.00 uur werd het sein veilig gegeven en konden de bewoners terug naar hun huizen. De politie heeft nog niet met de Nederlandse bewoner, geen bekende van de politie, gesproken. De Forensische Recherche van de politie onderzoekt de munitie en de recherche de herkomst ervan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: