woensdag, 21. september 2016 - 14:40 Update: 21-09-2016 14:46

Actievoerders klimmen over hek gaslocatie NAM voor protest

Actievoerders klimmen over hek gaslocatie NAM voor protest
Hoogezand - Sappemeer

Woensdagmiddag is in het Groningse Hoogezand-Sappemeer een groep van twintig Groningers en actievoerders van Milieudefensie om 14.00 uur over het hek van een gaswinningslocatie van de NAM geklommen. Dit meldt Milieudefensie woensdagmiddag.

Protest tegen 24 miljard kuub

De actievoerders protesteren op het NAM-terrein tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp, waarmee de Groningse gaswinning vijf jaar lang wordt vastgelegd op een onveilig winningsniveau van 24 miljard kuub. 

Ministerraad

Dit besluit wordt aanstaande vrijdag officieel genomen in de ministerraad, ondanks breed maatschappelijk verzet en moties van meerdere oppositiepartijen tijdens een debat over het gaswinningsbesluit, vorige week.

Net als het merendeel van de Nederlandse bevolking zijn de gedupeerde Groningers en de actievoerders van Milieudefensie die op het terrein demonstreren, het niet eens met het nieuwe gasbesluit. Zij vinden dat de gaskraan veel sneller en veel verder dicht moet, zodat het aardbevingsrisico afneemt en Nederland zo snel mogelijk fossielvrij wordt. Bovendien moet de winning niet voor vijf jaar vastgelegd worden, want daarmee staan de Groningers vijf jaar buitenspel, terwijl het gaat om hun leefomgeving die al jaren onveilig is.

Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie: 'Wij vinden het echt onbegrijpelijk dat de NAM van minister Kamp een vrijbrief krijgt om door te gaan met boren. Alle experts geven aan dat de bevingen pas minder worden als we veel minder gaan winnen. Én dat er veel meer moet gebeuren om de klimaatafspraken van Parijs te halen'.

'We lopen mijlenver achter als het gaat om CO2-reductie, dus we moeten ook snel stoppen met het gebruik van vervuilend gas. Maar de financiële belangen van de NAM - oftewel Shell - en onze Staat wegen blijkbaar veel zwaarder. Wij vinden dat onbestaanbaar en blijven ons verzetten tegen zoveel nalatigheid en kortzichtigheid', aldus Teuling

Vrijbrief 5 jaar

Bram Reinders, gedupeerde Groninger: 'Nu de minister de NAM voor vijf jaar een vrijbrief geeft om mijn huis nog verder te vernielen, is de tijd van vriendelijk blijven praten voor mij wel een beetje voorbij. Daarom sta ik hier. Niet ik, maar de NAM zou buitenspel gezet moeten worden. Wij gaan door met ons verzet, want Groningen kan zo niet verder: die gaskraan moet gewoon zo snel mogelijk dicht. In het gebouw hier aan de overkant kunnen ze dat met één druk op de knop regelen.'

Deze zaterdag: Actie bij de NAM in Assen

Aanstaande zaterdag 24 september organiseert de Coalitie Gasverzet Groningen, waarin Milieudefensie en verschillende Groningse protestgroepen zijn gebundeld, ook een groot protest bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Vanuit verschillende plaatsen in de regio vertrekken protestoptochten naar het kantoor. Rond 14.00 uur uur gaan de aanwezigen daar massaal springen, om zo een aardbeving te veroorzaken en de NAM te laten voelen wat veel Groningers al jaren meemaken.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: