zaterdag, 24. september 2016 - 10:23 Update: 26-09-2016 16:01

Gasverzet Groningen laat NAM trillen

Gasverzet Groningen laat NAM trillen
Foto: Archief Harm Meter
Assen/Groningen

Honderden Groningers en sympathisanten gaan vandaag in verschillende optochten richting het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Uit protest tegen de gaswinning en de aardbevingen proberen ze daar een lokale aardbeving te veroorzaken door te springen, met behulp van trilplaten.

De Coalitie Gasverzet Groningen, die de actie organiseert, roept de NAM op alle schade door aardbevingen te betalen en te vertrekken uit Groningen.

Gisteren besloot het kabinet om de gaswinning voor de komende vijf jaar vast te stellen op 24 miljard kuub per jaar. Alleen in koude winters mag dat meer worden. De Tweede Kamer krijgt het recht om jaarlijks te beoordelen of deze hoeveelheid aangepast moet worden tot grote woedde van de Coalitie Gasverzet Groningen. Zij voelen zich met dit besluit buiten spel gezet. 

Nettie Klompsma, woordvoerder van de Coalitie Gasverzet Groningen: “De NAM krijgt een vrijbrief om gewoon door te gaan met het kapotmaken van onze huizen en onze mooie provincie. De politiek zet ons vijf jaar buitenspel, dus we hebben geen andere keus dan ons direct tot de NAM te richten. Die gaskraan moet gewoon dicht, zo snel mogelijk.”

Tractoren

Zaterdag vertrekken vanuit verschillende plekken in de provincie optochten naar Assen: vanuit Groningen (stad) vertrekt een fietstocht, vanuit het centrum van Assen een voetgangersdemonstratie en vanuit het aardbevingsgebied een stoet tractoren en auto's. De drie groepen komen rond 14:00 uur aan bij het hoofdkantoor van de NAM aan de Schepersmaat 2 in Assen. Daar proberen de aanwezigen springend en met behulp van trilplaten een lokale aardbeving op te wekken. 

De Coalitie Gasverzet Groningen

De Coalitie Gasverzet Groningen is een samenwerkingsverband tussen Groningers en verschillende organisaties waaronder Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, Goan voor Grunn, Fossielvrij Groningen Groningers in Opstand, Groenfront!, Onze Klei en Hou Groningen Overeind. Woensdag protesteerde een groep Groningers ook al bij een gaswinningslocatie van de NAM in Hoogezand-Sappemeer. Zij klommen met ladders over het hek en hielden spandoeken op tegen het voorgenomen gasbesluit. Ze werden uiteindelijk door de politie verwijderd. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: