maandag, 26. september 2016 - 14:50 Update: 26-09-2016 19:59

OM en verdachte in beroep tegen uitspraak dodelijke aanrijding A2 Maarssen

OM en verdachte beiden in beroep tegen uitspraak dodelijke aanrijding A2 Maarssen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht/Maarssen

Vrijdag heeft de officier van justitie van parket Midden-Nederland hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van de dodelijke aanrijding op de A2. Dit heeft het OM maandag bekendgemaakt.

'De rechtbank legde drie jaar celstraf op terwijl het OM acht jaar onvoorwaardelijk had geëist. De raadsman van de verdachte heeft maandag laten weten ook hoger beroep te zullen instellen', aldus het OM

Onder invloed van speed

Het ongeval vond plaats op 30 december 2015 op de A2 ter hoogte van Maarssen. De 46-jarige verdachte reed onder invloed van speed met een zeer hoge snelheid in op een auto met daarin vier volwassenen en drie kinderen. Een van de volwassenen kwam te overlijden, een aantal andere inzittenden raakte zwaar gewond.

De rechtbank merkte in de uitspraak het gedrag van de verdachte aan als een overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet: het is aan zijn schuld te wijten dat het verkeersongeval heeft plaatsvonden. De verdachte wilde een botsing met de vangrail voorkomen, had door de hoge snelheid waar hij mee reed geen tijd om te remmen maar had geen opzet op de aanrijding.

OM: 'Wel voorwaardelijke opzet'

Het Openbaar Ministerie kan zich niet vinden in het oordeel dat er geen sprake is van voorwaardelijk opzet. De verdachte heeft meerdere signalen dat zijn snelheid tot ongelukken zou leiden genegeerd, hij heeft niet afgeremd en is vol gas blijven geven. 

Hiermee heeft hij volgens het Openbaar Ministerie de kans aanvaard dat door zijn handelen een aanrijding zou plaatsvinden met mogelijk dodelijke afloop. Gezien de andere kwalificatie en de veel lagere straf, wil het Openbaar Ministerie deze zaak voorleggen aan een hogere rechter. 

Categorie:
Provincie: