donderdag, 6. oktober 2016 - 12:39 Update: 06-10-2016 19:58

Nederlandse Bank gaat goudkluis en bankbiljettenbedrijf verhuizen naar Zeist

Nederlandse Bank gaat goudkluis en bankbiljettenbedrijf verhuizen naar Zeist
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam/Zeist

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat haar bankbiljettenbedrijf en goudkluis mogelijk verplaatsen naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in de gemeente Zeist.

Dat besluit is genomen omdat de aanwezigheid van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis zeer hoge beveiligingsmaatregelen vergt, die de toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers steeds meer in de weg staan. Ook is regelmatig waardetransport complex in het centrum van Amsterdam.     

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Defensie werken het voornemen voor de nieuwbouw samen verder uit.  

Het plan is het nieuwe Cash Centre begin 2022 in gebruik te nemen. Op het terrein van Camp New Amsterdam zijn onder andere eenheden van de Koninklijke Marechaussee (KMar) gevestigd. De KMar vervult in Nederland een belangrijke rol bij de beveiliging van de waardetransporten van De Nederlandsche Bank.  

Functies Cash Centre

Het nieuwe Cash Centre krijgt meerdere functies. Allereerst worden hier de bankbiljetten gesorteerd en gedistribueerd: vanuit Camp New Amsterdam vinden straks de waardetransporten plaats om de professionele geldverwerkers te voorzien van bankbiljetten en munten. Verder komt hier het Nationaal Analysecentrum voor de registratie en analyse van vervalsingen en een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten. Daarnaast worden hier ook goud, bankbiljetten en munten opgeslagen.  

De publieksbalie

DNB handhaaft de publieksbalie aan het Westeinde 1 te Amsterdam. Bij deze balie kan het publiek langskomen om oude guldenbiljetten om te wisselen voor euro’s. Ook kan men hier beschadigde eurobiljetten inleveren.

Categorie:
Provincie: