woensdag, 19. oktober 2016 - 14:17 Update: 19-10-2016 14:22

OM eist lange voorwaardelijke straf tegen uitreiziger

OM eist lange voorwaardelijke straf tegen uitreiziger
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Woensdag heeft de officier van justitie in Amsterdam een lange voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 25-jarige man uit Amsterdam die ervan verdacht wordt dat hij in juli 2014 naar Syrië of Gaza wilde afreizen om als aanhanger van ISIS deel te nemen aan de strijd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De officier eiste vijftien maanden cel waarvan dertien maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De officier eist de lange voorwaardelijke straf - met reclasseringstoezicht als voorwaarde - `om verdachte het belang in te prenten niet te recidiveren'. 

De officier acht bewezen dat de man voorbereidingshandelingen voor het plegen van moord of doodslag en deelneming criminele organisatie met terroristisch oogmerk heeft uitgevoerd. De man zou daarnaast via internet berichten hebben verspreid die opriepen tot opruiing. 

Ook opruiing acht de officier bewezen, net als het wapenbezit. De verdachte heeft via chatberichten laten weten dat hij naar Syrië of Gaza wilde afreizen. Hij heeft bij vrienden en een undercover journalist informatie ingewonnen hoe hij het beste naar Syrië of Turkije zou kunnen gaan. De man zou ter voorbereiding op zijn reis onder meer camouflagekleding en bergschoenen hebben aangeschaft. 

Gelijk aan voorarrest 

De Amsterdammer is op 31 juli 2014, toen hij 23 jaar oud was, na uitgebreid onderzoek op basis van een tip van de undercover journalist door de politie aangehouden. Bij zijn aanhouding droeg de man twee messen en een hakbijl bij zich. 

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte heeft de politie onder meer gegevensdragers, een fototoestel, survivalspullen en een laptop in beslaggenomen. De man heeft tot medio oktober 2014 in voorlopige hechtenis gezeten. De geëiste onvoorwaardelijke celstraf is even lang als de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. 

Begeleiding 

Op verzoek van de officier van justitie is de Reclassering in januari 2015 gestart met de begeleiding van de man op vrijwillige basis. De Reclassering heeft gemeld dat de begeleiding goed verloopt. Op zitting van 1 september heeft de reclassering gemeld dat begeleiding nog steeds noodzakelijk 
is. 

Verstoring wankel evenwicht 

In het requisitoir legt de officier uit waarom ze heeft een langdurige voorwaardelijke celstraf eist: 'Gezien de ernst van de feiten, mede gezien in het licht van terrorisme, zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur op zijn plaats zijn. Daar staat tegenover het belang van behandeling en begeleiding van verdachte, welke maatregelen op den duur de samenleving beter zullen beschermen dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf'. 

'Verder zou het opnieuw gedetineerd raken van verdachte een ernstige verstoring opleveren van zijn wankel evenwicht op dit moment. De verdachte is daarnaast bereid zijn behandeling en begeleiding door te zetten. Na een voorzichtige start lijkt het nu de goede kant op te gaan met betrokkene. Hij heeft een huis en een inkomen en aan de band met zijn familie wordt gewerkt', aldus de officier. 

Categorie:
Provincie: