dinsdag, 25. oktober 2016 - 20:14 Update: 25-10-2016 20:20

14 jaar cel geëist voor brandstichting en poging moord op kinderen

14 jaar cel geëist voor brandstichting en poging moord op kinderen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch/Best

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen een man uit Best die terecht staat voor poging moord op zijn twee kinderen en brandstichting met gevaar voor hulpverleners en de buren.

Kinderen

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 maart 2016 kreeg de brandweer rond vijf uur ’s ochtends melding van een uitslaande brand. In de woning zouden in ieder geval nog twee kinderen aanwezig zijn. 

Bij aankomst van de brandweer bleken de kinderen al in veiligheid te zijn gebracht, onder andere met behulp van een buurman die hen opving toen ze uit het raam naar beneden sprongen. De buurman liep daarbij zelf letsel aan zijn knie op.

Na aankomst van de brandweer is verdachte uit het raam gekropen. Omdat hij riep dat hij de brand had gesticht is hij direct aangehouden. De politie en brandweer zijn na het blussen van de brand gestart met forensisch onderzoek, hebben verschillende getuigen gehoord en er is digitaal onderzoek verricht aan de computer van verdachte.

Explosieve verbranding

Uit verklaringen van de brandweer blijkt  dat bij aankomst de hal al volledig in brand stond en de trap naar de eerste verdieping al gedeeltelijk was doorgebrand. Onder de trap stond een gasfles, op de grond voor de meterkast lag een jerrycan zonder dop. 

In de keuken stond ook een jerrycan zonder dop, met een inhoud van twintig liter waarvan de brandweer vermoed dat het benzine is geweest. De grote hoeveelheid benzine in een ton in de keuken had voor een explosieve verbranding kunnen zorgen. Op vele plekken werd de aanwezigheid van brandversnellende middelen vermoed, wat na onderzoek ook is bevestigd.

Het was de brandweer opgevallen dat alle mogelijke vluchtwegen waren gebarricadeerd met vuurhaarden. 'De brandversnellende middelen maakten dat de brand direct zeer fel om zich heen gegrepen heeft en dat er op vele plaatsen in de woning vuurhaarden waren'. 

'Deze situatie was absoluut uniek en de brandweerlieden die de woning in gingen konden op geen enkele manier voorbereid zijn op de situatie', aldus de officier van justitie. De situatie was zo ernstig, dat de brandweer zelf ook aangifte heeft gedaan van brandstichting met gevaar voor het leven van de hulpverleners.

Moord

Uit de feiten en omstandigheden kan volgens de officier van justitie worden afgeleid dat verdachte welbewust brand heeft gesticht in zijn woning terwijl zijn kinderen lagen te slapen.  Hij heeft verklaard de brand te hebben gesticht met als doel om zichzelf en  zijn kinderen het leven te benemen.

Verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan poging moord op zijn dochters. Dat het zijn bedoeling was om ook zichzelf van het leven te beroven kleurt dit delict weliswaar, maar het doet niet af aan het kille feit dat verdachte willens en wetens heeft besloten zijn dochters te doden.

'Hij heeft voor het uitvoeren van zijn daad de tijd gehad, en genomen. Hij heeft vele handelingen verricht om tot de brandstichting te komen en toen de brand eenmaal gesticht was en zijn dochters probeerden te ontsnappen heeft hij ze geprobeerd tegen te houden door ze vast te pakken en op bed te duwen. De poging moord kan bewezen worden verklaard omdat er met voorbedachten rade is gehandeld,' sprak de officier van justitie op zitting.

Categorie:
Provincie: