maandag, 31. oktober 2016 - 15:13 Update: 31-10-2016 15:21

Groothandel hennepteelt moet 2 miljoen euro aan Staat betalen

Groothandel hennepteelt moet 2 miljoen euro aan Staat betalen
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het voormalige PG Worldwide en drie mannen die de onderneming aanstuurden, moeten ruim 2 miljoen euro aan de Staat betalen. Dit zijn het Openbaar Ministerie (OM) en het bedrijf in een transactie overeengekomen.

'Het gaat om geld dat het bedrijf, een groothandel in agrarische en tuinbouwgoederen, illegaal verdiend heeft met het ontduiken van de regels die witwassen tegen moeten gaan en enkele gevallen van medeplichtigheid bij hennepteelt', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Transactie

Het bedrijf betaalt ook nog een boete van 200.000 euro. De drie mannen verrichten een taakstraf van 75 uur. Het OM en het bedrijf zijn een transactie overeengekomen. PG Worldwide kwam in beeld in een grootschalig onderzoek naar een organisatie die zich bezighield met hennepkwekerijen en de uitvoer van hennep. Voor die feiten werden vanaf 2012 mensen aangehouden en zijn er inmiddels 12 veroordeeld. Er werden straffen opgelegd tot 4 jaar cel.

Naast de strafzaken tegen deze personen werden de activiteiten van de groothandel onderzocht. In dat onderzoek is in enkele gevallen gebleken van medeplichtigheid aan hennepteelt door het leveren van materialen. Voorbereidingshandelingen voor beroeps- of bedrijfsmatige hennepteelt zijn pas sinds 2015 strafbaar. 

Van groter belang zijn volgens het OM de overtredingen van de Wwft (de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Veelvuldig werden ongebruikelijke contante betalingen niet gemeld en om de meldingsplicht te voorkomen werden grote betalingen over meerdere facturen verdeeld. Ook vond onvoldoende klantenonderzoek plaats.

Miljoenenomzet

Het bedrijf had een miljoenenomzet. Het OM heeft berekend dat een bedrag van 2.050.000 euro wederrechtelijk verkregen is en dat bedrag wordt nu afgedragen aan het openbaar ministerie. Bovendien betaalt het bedrijf een geldboete van 200.000 euro.

Categorie:
Provincie: