maandag, 31. oktober 2016 - 16:25 Update: 31-10-2016 18:21

Darknet website door politie en OM gelanceerd

Darknet website door politie en OM gelanceerd
Foto: OM/Politie
Rotterdam

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vandaag een darknet website gelanceerd. Dit meldt het OM maandag.

Op de site is een overzicht te zien van aangehouden verkopers en van enkele honderden gebruikers, die inmiddels door de politie geïdentificeerd zijn. Het is één van de Nederlandse acties onder de vlag van Operatie Hyperion, een wereldwijde actieweek op het darknet van 22-28 oktober jl.

De acties waren gericht op gebruikers van online ondergrondse marktplaatsen. Ondergrondse marktplaatsen zijn websites waar grootschalig wordt gehandeld in verboden goederen, zoals drugs, wapens en hacking tools.

Niet anoniem

Via de Engelstalige darknet website van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie wordt duidelijk gemaakt dat zij actief zijn op het darknet en hier verkopers opsporen. Verkopers en kopers van illegale goederen op het darknet zijn dus niet zo anoniem als zij zichzelf wanen. De website is ook via het reguliere internet te raadplegen via deze link.

Er zijn verdachten die gebruik maakten van nicknames die overeenkomen met namen van bedrijven. Die bedrijven zelf hebben echter niets met de verdenking te maken.

Raadkamer

In de actieweek van Operation Hyperion is het OM in Nederland ook op strafrechtelijk gebied in actie gekomen. Drie verkopers op het darknet komen (binnenkort) voor de rechter.

Op 25 oktober moest een 25-jarige man uit Zutphen voor de raadkamer in Rotterdam verschijnen. Hij heeft 90 dagen gevangenhouding opgelegd gekregen. Het Landelijk Parket van het OM verdenkt hem van witwassen en het voorhanden hebben en uitvoeren van drugs. 

Pakketsorteercentrum

Zijn aanhouding en de doorzoeking van zijn woning op 10 oktober volgden op gezamenlijke controles van PostNL en de politie bij een pakketsorteercentrum. Deze controles worden vaker uitgevoerd om misbruik bij het verzenden op te sporen. Daar zijn pakketjes verdovende middelen inbeslaggenomen. Het bleek te gaan om via het darknet verzonden pakketten onder de gebruikersnaam van de man, ‘HighQualityTrips’.

Vervolging

Het Arrondissementsparket Rotterdam heeft de vervolging van twee broers van 20 en 26 jaar oud aangekondigd voor het medeplegen van witwassen via het gebruiken van bitcoins en grote contante bedragen. Bitcoins en geld zouden, via ingewikkelde constructies, zijn terug te voeren op ondergrondse handel in verboden goederen op diverse darknets.

Operatie Hyperion

In de actieweek ‘Operatie Hyperion’ van 22-28 oktober hebben politie en OM wereldwijd de handel en infrastructuur op het darknet verstoord. Dit gebeurde door in verschillende deelnemende landen tegelijkertijd acties te doen. Deelnemende landen waren Australië, Canada, Finland, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):