dinsdag, 1. november 2016 - 11:43 Update: 01-11-2016 12:35

Ernstige zorgen over aanpak toenemende cokesmokkel via haven Rotterdam

Ernstige zorgen over aanpak toenemende cokesmokkel via haven Rotterdam
Foto: Archief FBF
Rotterdam

De lokale driehoek van politie, Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeester van Rotterdam maken zich erstige zorgen over de aanpak van cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven.

Tot nu toe is er dit jaar al zo'n 12.000 kilo coke in beslag genomen en dat is buitengewoon veel. Dit schrijft de Telegraaf dinsdag. Gemiddeld werd er de afgelopen jaren 8.000 à 9.000 kilo onderschept, maar de partijen drugs lijken steeds groter te worden. De lokale driehoek waarschuwt nadrukkelijk voor de bijkomende criminaliteit in de haven, maar ook inde stad waar de drugs verhandeld worden. OM-woordvoerster De Graaff in de krant: 'De driehoek maakt zich grote zorgen over de plannen om de capaciteit van sommige opsporingsdiensten terug te brengen.' Dan is er straks waarschijnlijk onvoldoende capaciteit om de drugssmokkel via de Rotterdamse haven aan te pakken.

Als er bezuinigd wordt bij de haven en de douane zullen de gevolgen merkbaar zijn  OM: 'Het ligt meer voor de hand om de capaciteit van opsporingsdiensten uit te breiden dan terug te brengen.' Volgens de krant krijgen de criminelen bij het binnensmokkelen van de drugs hulp van binnenuit. Op dit moment staan Rotterdam twee corrupte douaniers terecht.  Ook heeft volgens de telegraaf zowel de stijging van het aantal schietincidenten in Rotterdam als de toename van het aantal liquidaties in Nederland vooral te maken met cocaïnehandel.