donderdag, 24. november 2016 - 16:13 Update: 24-11-2016 16:19

Geldboete van 250.- euro geëist tegen Pegida-voorman

Geldboete van 250.- euro geëist tegen Pegida-voorman
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Donderdag heeft de officier van justitie in Amsterdam een geldboete van 250,- euro geëist tegen de 48-jarige Pegida-voorman die ervan verdacht wordt tijdens een demonstratie een voorschrift van de burgemeester van Amsterdam te hebben overtreden. 'Dat gebeurde tijdens een demonstratie van de Europese anti-islamiseringsbeweging Pegida in het centrum van Amsterdam op zaterdag 27 februari', meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Geen hakenkruizen

De burgemeester had, om wanordelijkheden te voorkomen, op basis van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) als voorschrift gesteld dat er tijdens de demonstratie geen hakenkruizen zouden worden getoond. Toen de Pegida-voorman tijdens de demonstratie tóch het Pegida-logo met zichtbaar hakenkruis toonde, heeft de politie hem aangehouden. 

Het OM heeft vervolgens besloten de zaak af te doen met een transactieaanbod van 250 euro. Omdat hij het transactievoorstel niet had geaccepteerd, moest hij vandaag voor de kantonrechter verschijnen.

Wanordelijkheden

Tijdens de zitting ging de officier van justitie in op het feit dat een burgemeester volgens de wet geen beperkingen mag stellen aan de inhoud van een demonstratie. Naar het oordeel van het OM is dat in dit geval ook niet gebeurd: het getoonde hakenkruis had immers niets te maken met de inhoud van de betreffende demonstratie. 

Het feit dat de burgemeester had verboden nazikruizen te tonen, kan naar het oordeel van het OM gezien worden als een toegestane beperking van de demonstratie in verband met vrees voor wanordelijkheden.

Geschiedenis

'Het OM meent dat de burgemeester vanwege de specifieke omstandigheden van deze aangekondigde demonstratie en het feit dat Amsterdam de stad is die het is, met de geschiedenis die het heeft, terecht kon aannemen dat er een gerede kans op wanordelijkheden zou ontstaan bij het tonen van het hakenkruis, ook al was dat op een manier waarin het hakenkruis in een prullenbak werd gegooid', aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. 

Het OM is van oordeel dat de burgemeester terecht het voorschrift heeft gesteld en dat het overtreden van het voorschrift strafbaar is. Omdat het OM meent dat de bij transactie aangeboden 250 euro een passende straf is, herhaalde de officier van justitie dit als eis in deze strafzaak.

Aangehouden

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Pegida-voorman stond aanvankelijk gepland op 8 september jl maar de zaak werd toen door de rechter aangehouden. De rechter doet op 8 december uitspraak.

Categorie:
Provincie: