vrijdag, 2. december 2016 - 13:36 Update: 02-12-2016 13:52

Miljoenenfraude trustkantoor door FIOD aangepakt

Miljoenenfraude trustkantoor door FIOD aangepakt
Foto: Archief Richard Degenhart
Utrecht

Donderdag heeft de FIOD, in samenwerking met buitenlandse autoriteiten, meer dan 14 locaties doorzocht in Nederland, Curaçao, Duitsland en Monaco. 'Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar een eigenaar van een trustkantoor', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Belastingontduiking

Hij wordt verdacht van belastingontduiking, valsheid in geschrift, mensensmokkel, oplichting en witwassen. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. Met de vermoedelijke fraude zou de verdachte miljoenen hebben verdiend. Er is beslag gelegd voor ongeveer 7.000.000 euro.

De verdachte leidt een trustkantoor en diverse bedrijven in Nederland. Voor de trustdiensten zouden klanten een vergoeding betalen, die (deels) op rekeningen van verdachte in Monaco, Zwitserland en Hongkong wordt gestort. Over die bedragen zou de verdachte geen of te weinig belasting hebben afgedragen voor de periode 2010 tot en met 2013.

Mensensmokkel

De verdachte wordt daarnaast samen met zijn vrouw verdacht van mensensmokkel, valsheid in geschrift en oplichting. Zij hebben vermoedelijk Russen geholpen om naar Nederland te komen en zich hier te vestigen. De mensen zouden hier duizenden euro’s per maand voor betalen aan de verdachten. 

De verdachte zet mensen bij één van zijn eigen bedrijven op de loonlijst. Voor dit doel worden vermoedelijk valse arbeidscontracten en/of loonstroken opgemaakt, waarmee de IND zou worden opgelicht en bewogen tot afgifte van een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Daarnaast is het vermoeden dat de verdachte gelden heeft witgewassen bij de aankoop van onroerend goed bestemd voor hemzelf, zijn familie of voor klanten van het trustkantoor. De herkomst van de financiering van zeker vier panden is vermoedelijk van de misdrijven afkomstig en onderwerp van onderzoek.

Trustkantoor op Curaçao

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een boekenonderzoek van de belastingdienst bij vier ondernemingen van de hoofdverdachte. De FIOD doorzocht vijf woningen en drie bedrijfspanden in De provincie Utrecht. De Buitenlandse autoriteiten doorzochten een trustkantoor op Curaçao, een woning met bedrijfsruimte in Duitsland, een woning en een bedrijfspand in Monaco. 

Bentley

Er is naast 360 verhuisdozen administratie en digitale gegevens, ook beslag gelegd op drie auto's, waaronder een Bentley. Er is daarnaast beslag gelegd onroerend goed bankrekeningen in Nederland, Duitsland, Monaco, Zwitserland en Cyprus. In de woningen van verdachte in Monaco is meer dan 100.000 euro in beslag genomen. In zijn Nederlandse woning werd 27.000 euro in beslag genomen.

Categorie:
Provincie: