donderdag, 23. februari 2017 - 13:55 Update: 23-02-2017 16:10

Werkstraf voor ongeval verreiker Oosterwolde

Maximale werkstraf na ongeval verreiker Oosterwolde
Foto: Archief EHF
Oosterwolde

De 48-jarige bestuurder van de verreiker die tijdens het oldtimerevenement in Oosterwolde is omgevallen heeft de maximale werkstraf van 240 uren opgelegd gekregen. De rechtbank oordeelt dat hij onvoorzichtig en onoplettend is geweest.

Tijdens een oldtimerevenement op 2 mei 2015 in Oosterwolde deed zich een tragisch en noodlottig ongeval met een verreiker voor. De bestuurder gebruikte het voertuig om bezoekers van het festival op een hoogte van ongeveer 20 meter van het uitzicht te laten genieten. De verreiker viel daarbij om, terwijl er 13 personen in de werkbak stonden. Bij het ongeval kwam 1 persoon om het leven en daarnaast liepen 8 kinderen en 4 volwassenen deels ernstig letsel op.

Veiligheidsregels overtreden

Volgens de rechtbank heeft de bestuurder bij het gebruik van de verreiker de veiligheidsregels overtreden. Daarmee heeft hij schuld aan het ongeval. De bestuurder is zeer onvoorzichtig en onoplettend geweest.

Ernstige gevolgen

De gevolgen van het ongeval zijn zeer ingrijpend. Er is een mensenleven verloren gegaan en diverse personen hebben letsel opgelopen. Velen van hen zijn ook mentaal beschadigd. Voor de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer zijn de gevolgen onomkeerbaar. Zij zullen met het gemis moeten omgaan. De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele strafoplegging hun verdriet en het gemis kan goedmaken.

Schuldbewust

Tijdens de zitting bleek dat de man een zeer schuldbewuste man is. Hij heeft de gevolgen van zijn handelen niet gewild. Ook hij is hierdoor de rest van zijn leven getekend. 

Geen gevaar voor herhaling

De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uren en voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De rechtbank oordeelde dat de geëiste werkstraf een passende straf is. Maar de rechtbank legde geen voorwaardelijke celstraf op, omdat er geen gevaar voor herhaling is.

Categorie:
Provincie: