woensdag, 31. mei 2017 - 16:19

19 jaar gevangenisstraf geëist in moordzaak Hilly Rogaar uit Veendam

Veendam

De 44-jarige Kasper B. wordt er van verdacht zijn ex-partner Hilly Rogaar om het leven te hebben gebracht. Het 38-jarige slachtoffer werd op 5 november 2015 levenloos in haar woning aangetroffen in Veendam. Daarnaast wordt de man verdacht van een poging om samen met de 43-jarige Liejanne H., de echtgenoot van deze vrouw te vermoorden.

Moord

Volgens de officier van justitie blijkt uit het politieonderzoek dat B. verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van het slachtoffer. Hij heeft haar bedwelmd met ether en hield vervolgens enige tijd een kussen op haar hoofd waarmee haar ademhaling werd belemmerd. Volgens de verklaring van de Liejanne H. heeft hij vervolgens een stuk plastic gebruikt en gewacht totdat hij zeker wist dat het slachtoffer was overleden. De officier vindt het handelen van de verdachte te kwalificeren als moord. De verdachte is planmatig te werk gegaan. In de maanden voorafgaand aan de dood van het slachtoffer heeft hij gezocht naar methoden om zijn ex-partner om het leven te brengen. Dit deed hij samen met de vrouwelijke verdachte waarmee hij een relatie had. De verdachte zat financieel aan de grond, met de dood van zijn ex-partner zou hij financieel gewin maken en daarbij had hij een relationeel belang.

Bedreiging

De plannen om een levensdelict ten aanzien van de echtgenoot van de vrouwelijke verdachte te plegen, zijn volgens de officier als schokkend te bestempelen. Voor het slachtoffer moet het vervreemdend en beangstigend zijn geweest om kennis te hebben genomen van de inhoud van de bedreigende teksten en ook de feitelijke acties die zijn ondernomen. Daarmee is een ernstige inbreuk gemaakt op zijn psychische integriteit. Dat uiteindelijk aan het feitelijk handelen van de verdachten slechts de kwalificatie ‘bedreiging’ kan worden geduid, doet niet af aan de ernst en impact van het feit.

Strafmotivering

Het gaat volgens de officier van justitie in deze zaak om een bundeling van zeer ernstige strafbare feiten, waarbij de samenleving in zijn algemeenheid en de omgeving in Veendam is geschokt. De moord op Hilly Rogaar betreft een levensdelict op een geliefde moeder van drie jonge kinderen. Deze kinderen zullen zonder hun moeder verder moeten, in het besef dat hun vader verantwoordelijk is voor haar dood. De verdachte heeft door de moord onherstelbaar en onpeilbaar veel leed en verdriet berokkend bij de nabestaanden, familie en vrienden.

De officier van justitie heeft tegen de man, die volledig toerekeningsvatbaar is verklaard een gevangenisstraf van 19 jaar geëist wegens moord en bedreiging. De officier heeft tegen de vrouw een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist voor bedreiging.

Categorie:
Provincie: