maandag, 19. juni 2017 - 15:14 Update: 19-06-2017 15:51

Geen 06-nummers meer voor tablets en e-readers

Geen 06-nummers meer voor tablets en e-readers
Foto: SXC
Den Haag

Ondanks dat bijna 91% van de beschikbare 06-nummers die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op dit moment heeft uitgegeven aan telecomaanbieders verwacht de ACM op korte termijn geen tekort aan 06-nummers.

'Telecomaanbieders blijken van deze reeds uitgegeven 06-nummers nog 35 procent op de plank te hebben liggen', zo blijkt maandag uit de Monitor Nummeruitgifte van de ACM.

Geen 06-nummers tablet en e-readers

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Ons toezicht werpt vruchten af. Wij hebben telecomaanbieders actief gewezen op hun verantwoordelijkheid om 06-nummers op de juiste manier in te zetten. Zij mogen voor apparaten als e-readers en tablets geen 06-nummers meer uitgeven. Verder heeft de ACM  minder nieuwe 06-nummers uitgegeven aan telecomaanbieders.’

Druk blijft op lange termijn wel hoog

Voor alle apparaten die een verbinding met internet nodig hebben maar waarmee je niet kunt bellen, moeten telecomaanbieders een 097-nummer uitgeven. Voor de lange termijn blijft de druk op de 06-nummers wel een punt van aandacht. De vraag naar 06-nummers blijft hoog door bijvoorbeeld innovatieve elektronische communicatiediensten. Nieuwe apps concurreren vaker met de traditionele telefoondienst.

Minder bellen met vaste telefoon, meer geografische nummers

Minder mensen gebruiken een vaste telefoon. Toch groeit het aantal geografische nummers. Deze groei komt door een toenemend aantal partijen dat met geografische nummers zakelijke telefoniediensten over het internet biedt. 

De ACM verwacht geen tekort aan geografische nummers. In de driecijferige netnummergebieden hebben Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de hoogste uitgiftepercentages. Rond de 70% van de nummers is daar uitgegeven. In de viercijferige netnummergebieden hebben Spijkenisse, IJsselsteden en Roermond de hoogste uitgiftepercentages, iets boven de 70%.

Categorie:
Provincie: