donderdag, 13. juli 2017 - 8:32 Update: 13-07-2017 9:23

Almelose taxichauffeur die kinderen niet naar school bracht, had hypo

Almelose taxichauffeur die kinderen niet naar school bracht, had hypo
Foto: Archief FBF.nl
Almelo

De taxichauffeur van Taxi Almelo, die drie leerlingen die hij vervoerde niet naar school bracht, maar doorreed naar Duitsland, had hoogstwaarschjnlijk een hypo.

De directeur van het taxibedrijf laat weten dat de chauffeur diabetes heeft en onderweg waarschijnlijk een hypo kreeg. Dit meldt onder meer het Algemeen Dagblad (AD) donderdag.

Lage bloedsuikerspiegel

Na de dollemansrit van afgelopen maandag waarbij de chauffeur met 6- km per uur over de snelweg reed, twee keer de vangrail raakte en negen afritten miste, zit de man werkloos thuis. De wilde taxirit is het gevolg van een lage suikerspiegel, een hypo, en daardoor was de chauffeur letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Het AD meldt op basis van bronnen dat de chauffeur op zijn insulinepomp vertrouwde. Dat is een klein apparaat dat regelmatig een kleine hoeveelheid insuline afgeeft, waardoor de bloedsuikerspiegel gemakkelijker stabiel blijft. De chauffeur kan zich  niets meer herinneren van de rit en heeft geen idee wat er mis is gegaan. Hij is zijn baan en zijn rijbewijs kwijt en zit gebroken thuis, aldus de krant. Of de man zijn rijbewijs nog terugkrijgt, hangt af van het CBR.

Denken bij hypo uitgeschakeld

Trainer Jeroen Doorenbos van de Diabetesvereniging Nederland vertelt in de krant over wat er gebeurt bij een hypo. 'Het is heel griezelig, maar mensen hebben er echt totaal geen weet meer van. Doordat het denken wordt uitgeschakeld ontstaan er merkwaardige situaties zoals dit.' Hij sluit een mankement aan de insulinepomp niet uit. Doorenbos: 'Maar vaak gaat het mis als er niet op tijd wordt gegeten of als de pomp verkeerd is ingesteld.”