zondag, 16. juli 2017 - 13:57 Update: 17-07-2017 8:08

Nederlandse vleesfraudeur door Europol opgepakt

Nederlandse vleesfraudeur door Europol opgepakt
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam/België

In samenwerking met de Spaanse Guardia Civil heeft Europol een criminele organisatie opgerold die handelde in paardenvlees in Europa dat ongeschikt was voor menselijke consumptie. Dit heeft Europol zondag bekendgemaakt.

Totaal 66 arrestaties

De operatie werd uitgevoerd in samenwerking uitgevoerd met België, Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Spanje werden 65 personen en in België één persoon gearresteerd en beschuldigd van misdaden zoals het misbruik van dieren, valsheid in geschrifte, verstoring van de rechtvaardigheid, misdaden tegen de volksgezondheid, het witwassen van geld en die deel uitmaken van een criminele organisatie. 

Jan F.

De in België gearresteerde man betreft de Nederlandse Jan F. die eerder al door de Nederlandse Staat al veroordeeld werd tot terugbetaling van 2,6 miljoen euro vanwege fraude met vlees. 

Beefburgers 

In 2013, onderschepten de Ierse autoriteiten beefburgers met paardenvlees. Dit markeerde het begin van een onderzoek naar de oorsprong van de met het geneesmiddel fenylbutazon besmette partij vlees. Vleesbedrijven, frozen food bedrijven en fast-food bedrijven werden getroffen door het onderzoek, dat heeft geleid tot de identificatie van een Nederlandse staatsburger die in de paardenvlees wereld bekend is. 

Aanhouding hoofdverdachte 

Tijdens het onderzoek, was de Guardia Civil in staat om de Nederlandse zakenman Jan F., die in verband werd gebracht met de 'Ierse' beefburgers met verboden paardenvlees, in Calpe, Alicante te vinden. Van daar gaf hij leiding aan de activiteiten van de organisatie en hield hij contact met zijn handlangers in alle landen waar de zwendel werd uitgevoerd. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):